E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Dolardaki Yükseliş Neden Durmuyor? Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: Siyasi Gelişmelerin Verdiği Endişe Yüzünden!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kurdaki yükselişe yurt dışı gelişmelerin ve içerde yaşanan siyasi endişelerin neden olduğunu ifade etti. Piyasalardaki hareketliliğin geçici olduğunu söyleyen Babacan, "Siyasi riski azaltıcı adımlar atıyoruz" dedi.

24.01.2014 - 12:31
Dolardaki Yükseliş Neden Durmuyor?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Davos'ta CNBCe Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın sorularını yanıtladı.

İşte o röportajdan öne çıkanlar;

- Kurun seviyesi 2.31’e yakın. Bu seviyelerde kalması ekonomiye olası etkileri ne olur?
Uluslararası piyasalardaki gelişmelerin oldukça etkili olduğunu görmek lazım. Sadece Türkiye'de değil Rusya, Latin Amerika gibi pek çok ülkede benzer hareketler görüldü. Uluslararası konjonktürle paralel hareketler mi var yoksa sadece bize özel hareketler mi var bunu ayrı ayrı değerlendirmek lazım. Aslında geçen sene Ocak-Şubat ayına baktığımızda biz o zamanlardan itibaren 2013 hatta 2014 yılının dikkatli izlenmesi gereken yıllar olduğundan bahsetmiştik. Biz aslında 2013 programımızı hazırlarken 2014 sonrasıyla ilgili programlarımızı hazırlarken bu yeni konjonktürü dikkate alarak hazırladık. Bir miktar piyasalarda hareketlilik olması normal böyle bir konjonktürde. Tabi buna bir de bizim kendi iç siyasi gelişmelerimizde eklendiği zaman biz Türkiye'de bu hareketliliği biraz daha fazla hissediyoruz. Ekonominin temelinde istikrar ve güven kavramları var. Bunlar sapasağlam yerinde durduğu sürece hiçbir şey olmaz. ama istikrar konusunda soru işaretleri olutluğunda bunun etkisini hemen görüyoruz. Şu anda dünya ekonomisi likiditenin çok bol olduğu bir dönemden yavaş yavaş likiditenin artış hızının düşeceği bir döneme giriyor. Bugün Amerikan merkez bankasının yeni faiz politikası Amerikan hazinesinin kendi borçlanma faizlerini dahi arttırdı. Geçen sene Mayıs’ta Amerikan hazinesi 10 vadeyle yüzde 1.7 ile borçlanıyordu bugün neredeyse yüzde 3’le borçlanıyor. Dolayısıyla bütün dünyada hareketlilik var bizde de var. Yeni HSYK yasası başta olmak üzere daha sonra çıkaracağımız bazı yasal düzenlemeler ve idari tedbirlerle bu risk algılamasını bir an önce minimuma indirmemiz gerekiyor. Piyasalardaki bu hareketliliği geçici görmek lazım. Eski dönemden yeni dönem geçiyoruz bir de Türkiye'deki gelişmeler üstüne eklenince bir tür heyecana sebep oluyor. Belki 1994’te, 2001’de Türkiye'nin zor dönemlerinde kur ekonomin geneliyle alakalı çok daha önemli bir unsurdu. O dönemlerde kur arttığında hemen devletin borcu artıyordu. Kur arttığında hemen bankaların bilançosu tahrip görüyordu. Bugün öyle bir durum yok. Hem kamu finansmanı hem de bankaların bilançosu kur hareketlerine karşı önemli ölçüde korunaklı durumda. Halkımızın da bankalara olan borcu hep Türk lirası. Dolayısıyla burada şirketlerimizin döviz borcu var. Bu geçici bir hareketlilik.

-Bu geçici dönemlerde nasıl bir reaksiyon verilebilir? Faiz enstrümanı veya başka ne kullanılabilir?
Merkez bankamızın yaptığı veya yapacağız açıklamalara dikkat etmek lazım. Onun dışından gelecek her türlü yoruma her türlü açıklamaya ihtiyatla yaklaşmak lazım. Hazine müsteşarlığımızın bu konuda yetkinliği vardır. Onlar da dikkate ederseniz hiç konuşmazlar. Kuşkusuz bütün kurumlarımız aralarında iletişimi oluştururlar. Merkez Bankası neyi ne gün nasıl yapacağına karar verir ve kendi para politikaları çerçevesinde oluşur.

Öncelikle uluslararası yatırımcılar Türkiye'den bu dönemde net bir çıkış yapmadılar. Fiyatlarda alışverişte bir düşüş oldu ama bir sermaye çıkışı olmadı. Bunların Türkiye'yi terk etmesi söz konusu değil. Daha dün hazine müsteşarlığımız bir Eurobon ihracına çıktı 10 yıl vadeli ve açıklananın yaklaşık 4 misli bir talep söz konusu oldu. Bir yandan bu hareketliliği konuşuyoruz ama bir yandan da Türkiye'nin on yıl sonra yapacağı döviz cinsinden bir ödemeye dünyadan nasıl bir güvenin ve itimadın olduğunu herkes görmüş oldu. Gelişmekte olan bir ekonomi için uzun vadede kendi yerel para biriminin değerlenmesi çok doğal bir sonuç. Ama kısa vadede inişler çıkışlar olabilir. Bizim şu ana kadar 11 yıllık dönemde gözlemlerimiz de budur. Türkiye'nin uzun vadeli istikrarına güvenen bunun sonucundan istifade eder.

-Ekonomiye etkileri geçicide olsa örneğin enflasyona kur geçişgenliği konusunda önümüzdeki dönemde bunun etkisini görebilir miyiz? Büyüme enflasyon ve dış denge üzerine bu kurun bu seviyelerde seyretmesinin nasıl etkilerini bekliyorsunuz?
Ben 11 yıldır kurun seviyesi hakkında yorum yapmadım. Burada daha uzun vadeli bakmakta ben fayda görüyorum. Türkiye'nin dinamizmi, ekonomisinin temelleri ortadadır, pek çok ülkenin kamu borç stoku yaşadığı bir dönemde, bankacılık sistemi ile ilgili pek çok sorununun olduğu bir dönemde, Avrupa’nın çok sıkıntılı olduğu bir dönemde Türkiye gücünü ortaya koymuştur. Türkiye'nin başarısı herkes tarafından teslim edilmekte. Asıl işi yöneten trilyonlarca doları yönetenlerin de bakış açısı bundan farklı değil. Bu kısa vadeli psikolojik ortamlara aldanmamak lazım. Biz bunları ilk defa yaşamıyoruz. 2006’da kurun ne kadar hareketli olduğunu çabuk unutuyoruz. 2013 Mayıs’tan beri de bir süreç yaşıyoruz ama Türkiye bunların hepsini aşacaktır. Bir hukuk devleti olduğumuzu her an ortaya koymamız lazım. Türkiye'nin hem demokrasisi hem hukuk sistemi Avrupa normlarını esas alır. Bizim için Avrupa Konseyi normları, Avrupa Birliği normları esastır. Uçağa binen herkes bilir; türbülansa girildiğinde yolculardan heyecanlananlar olur. Eğer kokpitte işini bilen pilotlar varsa bir miktar sarsıntıdan sonra gayet emin yoluna devam eder ve varacağı hedefe varmış olur. Böyle dönemlerde sükunet son derece önemlidir.

-Bir etkilenme görüyor musunuz yerli ya da yabancı yatırımlarda?
Bize burada en çok kendi iç siyasi gelişmelerimiz soruluyor. Türkiye'yi biraz uzaktan takip edenler ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Ekonomik gelişmelerle ilgili FED’in süreci cari açık filan bu konuyla ilgili sorular son derece az daha çok siyasi gelişmeler. Yatırımcılarda da ciddi bir pozisyon değişikliği görmedik. Gelişmekte olan ülkelerin ortalama büyümesi gelecek 10 yılda geçmiş 10 yıla göre biraz daha düşük olacak. Ama yine de gelişmiş ekonomilere göre daha iyi bir performansı gösterecek. İçinde bulunduğumuz sene için yüzde 4’lük bir tahmin yaptık. Bu hareketlilik bir miktar devam ederse büyümede de bir miktar bir şeyler görebiliriz. Enflasyon diyorsunuz kur seviyesiyle eskisi gibi bağlantılı değil ama bir miktar bağ var hala. Böylesine bir ortamda kendi içimizde yaşadığımız siyasi gelişmeleri de düşündüğümüz zaman ekonomimiz, finans sistemimiz bütün bu hareketliliğe karşı oldukça dayanıklı. Binanızı siz depreme karşı güçlendirdiyseniz yapılması gereken her şeyi yaptıysanız deprem olduğunda daha güvende olursunuz. Dünya piyasalarında bir miktar sarsıntı var ama binamızın temeli sağlamsa, kendisi sağlamsa çok da endişe etmemek lazım. Her an hazırlıklı olmak lazım tabi, kurumlarımızın gerektiği zaman gerekeni yapması lazım. Bugün borcumuzun milli gelire oranı yüzde 35’e düşmüş net borç yüzde 15’e düşmüş, bütçe açığımız sadece yüzde 1.1. Bankalarımızın sermaye yeterliliği gayet iyi. Dolayısıyla böyle ortamlarda zamanında alınan tedbirler çok çok önemli oluyor.

ntvmsnbc

YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 24 Ocak 2014 Cuma 22:21

Dolar TL ilişkisini aşagıda açıkladım. Anlatılanlar ekonominin değişmez kuralıdır. Ekonomi okuyan her öğrenci bu kuralı bilir. Aslında siz de biliyorsunuz ama halkı kandırmak için hedef saptırıyorsunuz. 12 yıldır gerçekçi ve kontrollü kur politikası uygulasaydınız, enflasyonu düşük kur ve ucuz ithalat ile düşürmek yerine tasarruf ve üretim artışını teşvik ile düşürmek yoluna gitseydiniz, Türkiye 400 Milyar dolar cari açık ve bir o kadar faiz de ödemeyecekti. Herşeyimizi de sattığınız cabası!!!!

Yorumu oyla      19      10  
Misafir 24 Ocak 2014 Cuma 22:14

Sana bakanlık verenlere yazıklar olsun. Endüstri Mühendisinden ekonomi bakanı bu kadar olur.Siyasi endişe sizin bahaneniz! Siyasi endişeyi çıkaran da sizsiniz. Bitirin o zaman! Dolar 2002 de 1.7 idi. aradan geçen zamanda Türkiyedeki enflasyon toplamı %120. ABD'deki enflasyon toplamı %20 dir. Bu iki ülke parası arasındaki ilişki Enflasyon farkı nedeniyle %100 oranında değişmek zorundadır. Olan budur. Siz yırtınsanız da Dolar 3 tl olacaktır. RTE'nin başını da bu iş yiyecektir vesselam.

Yorumu oyla      19      10  
CISS 24 Ocak 2014 Cuma 16:58

Merkez bankası hangi yönteme başvurursa başvursun; RTE yolsuzluk soruşturmalarının üzerini örtme amacıyla Emniyete, Yargıya ve şimdi de Jandarmaya saldırmaya; rüşvet suçu işledikleri iddiasıyla Bakanları için savcılıkça hazırlanan fezlekeleri saklamaya devam ettiği sürece, millette ve piyasada geleceğe yönelik endişeler yok olmayacak, ekonomi asla dengeye oturamayacaktır. Ekonomiyi düzeltmekle övünen AKEPE, bu yüzden şimdilerde ekonominin canına okumakta! CISS!

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 24 Ocak 2014 Cuma 13:28

Hala yalan söylemeye devam ediyorlar. Özel sektörü batırıyorlar şu anda. AKP yalan söyleme dövize endeksli konut kredisi kullanan vatandaşlarımız başlarını duvara vuruyor şu anda.

Yorumu oyla      20      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar'ın Ateşi Sönmüyor!
Ocak 2012'den beri ilk kez kura doğrudan müdahale eden Merkez Bankası, ...
Dolarda Tarihi Rekor!
Dolar tüm müdahalelere rağmen yükselişini sürdürüyor.
23 Ocak 2014 Altın Fiyatları, Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam Altın fiyatları, Altın Fiyatları bu gün ne kadar olur? Çeyrek Altın fiyatı ne kadar olur? Altın uzman yorumları analizi
23 Ocak 2014 Altın Fiyatları bu gün ne kadar olur? Çeyrek Altın fiyatı ...
 
TÜSİAD'dan Hükümete Sert Eleştiriler:
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, son dönemde Türkiye'de ...
Piyasalar Alev Aldı Yanıyor...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz kurlarında görülen sağlıksız ...
Altın Fiyatları,23 Ocak 2014 Altın Fiyatları bu gün ne kadar olur? Çeyrek Altın fiyatı ne kadar olur? Altın uzman yorumları analizi
23 Ocak 2014 Altın Fiyatları bu gün ne kadar olur? Çeyrek Altın fiyatı ...
 
MPİ özelleştirmesinde süre uzatıldı!
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ...
Dolar 2.29′la rekor kırdı!
Dolar 2,2905 ile tarihi yüksek seviyeyi yenilerken, bir tarihi rekor da eurodan geldi.
Binlerce Kişiye Müjde...
Hükümet, prim günü eksik olanlara yeşil ışık yaktı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
trabzonspor
AB
Euro
Cüneyt Çakır
Sosyal Medya
Çankaya
Kocan Kadar Konuş
Gürcistan