Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Artvin'in Arhavi ilçesinden 10 gün önce gelerek hastanelerine başvuran ve pediatri hematoloji servisinde tedavisi süren lösemi hastası 15 yaşındaki C.H'yi kaybettiklerini söyledi.
Daha önce da takip ve tedavisini gerçekleştirdikleri C.H'nin “nötropenik ateş” haliyle hastanelerine getirildiğini ifade eden Özlü, “Bu, lösemi hastalığı ve süren tedavide sıkça karşılaştığımız bir durum. Hastalar enfeksiyona duyarlı hale geliyorlar ve kolayca enfekte olarak ateş tablosuyla birlikte hastaneye başvuruyorlar” dedi.
C.H'nin de böyle bir durumla kendilerine başvurduğunu anlatan Özlü, “Tedavisi sürerken tetkikleri de bir taraftan yapılıyordu. Doktor arkadaşlar H1N1 virüsü taşıyor olabileceğini de düşünerek örnek almışlar. Dün itibariyle bize ulaşan sonuçları pozitifti. Buna uygun tedavi zaten sonuç gelmeden de başlatılmıştı ancak durumu iyice ağırlaştı. Yoğun bakım servisine aldığımız hastamızı kaybettik” diye konuştu.
Bu vakanın H1N1 virüsü nedeniyle Trabzon'da kaybedilen ilk hasta olduğunu dile getiren Özlü, “Sonuç kesin, bu ölüm de o ölümler arasında yer alacaktır. Ancak bu çocuğun lösemi tanısı da var. Onu da göz ardı etmemek lazım. H1N1, kronik hastalarda daha ölümcül oluyor” dedi.
DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİYLE GELEN HAMİLE BİR KADINI DA KAYBETTİK
Prof. Dr. Özlü, Rize'den domuz gribi şüphesiyle gelen 30'lu yaşlarda hamile bir hastayı da kaybettiklerini belirterek, “Bu hastamız da büyük olasılıkla H1N1 nedeniyle yaşamını yitirdi. Ancak kesin sonuçların gelmesi birkaç gün sürecek” diye konuştu.
Hastanelerinde 15'e yakın H1N1 vakası bulunduğunu ancak şüpheyle kendilerine başvuran çok sayıda kişi olduğunu kaydeden Özlü, bu sayının giderek arttığını ve artacağını vurguladı.
AŞININ MUTLAKA YAPILMASI LAZIM
Yoğun bakım üniteleri bulunduğu için yoğun bakım desteği gerektiren hastaların kendilerine bölgeden sevk edildiğini ancak onlara artan başvuru nedeniyle yoğun bakımda yer bulmakta zorlandıklarını anlatan Özlü, şunları kaydetti: “Hastalıktan korunmak için aşının mutlaka yapılması lazım. Aşı yapılmadığı için maalesef önümüzdeki aylarda bu hastaların sayısı artacak diye korkuyoruz. Gereken tedaviyi vermekte yoğun bakım anlamında zorluk çekebiliriz. Bir aşıyla bu istenmeyen sonuçlar önlenebiliyor. Çok basit, ucuz, koruyucu bir yöntem.”