Tüm Avrupa ülkelerinde domuz gribinden 1470 kişi ölürken, bunların 458’i, ilk ölüm vakasıyla 24 Ekim’de karşılaşan Türkiye’den. Bir kez daha aşı çağrısı yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 58 milyonu 50 yaşın altı olmak üzere Türkiye’de 64 milyon kişinin risk grubunda olduğunu söyledi.
‘Aşılar elde kalmayacak’
Domuz gribi salgınına karşı aşı kampanyasını tüm ‘engellere’ rağmen ısrarla sürdüren Sağlık Bakanı Akdağ, bu arada MHP milletvekillerinden gelen çok sayıdaki domuz gribi önergesini ayrı ayrı yanıtladı. Domuz gribi aşısı için Glaxo-Smith Kline, Novartis, Sanofi Pasteur ilaç firmalarıyla doğrudan sözleşme yapıldığını ve 43 milyon doz aşı sipariş edildiğini kaydeden Bakan Akdağ, sipariş edilen aşıların bedelinin ise yaklaşık 220 milyon avro olduğunu söyledi. Akdağ “Ancak 43 milyon dozun tamamını almak zorunda olmadığımızdan, toplam maliyet temin edilecek aşı miktarına bağlı olarak değişebilir” dedi.
Domuz gribi aşısıyla ilgili ‘adjuvanların yan etkileri’ olduğuna yönelik iddialarla ilgili ise Bakan, “Adjuvanların yan etkileri olduğu için ABD’de yasaklandığı iddiası doğru değildir. Ancak ABD’de kullanılan pandemi aşıları adjuvan içermeyen aşılardır. Tüm Avrupa ülkelerinde olduğu gibi sipariş ettiğimiz aşılarda da skualen içeren adjuvan bulunmaktadır” yanıtını verdi.
‘Mevsimsel aşı gibi güvenli’
Bakan Akdağ, dünyada 19 Kasım’a kadar çoğunluğu adjuvanlı olmak üzere yaklaşık 65 milyon doz pandemik grip aşısı kullanıldığını ve aşının mevsimsel grip aşısı kadar güvenli olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
Her fırsatta aşı çağrısı yapan Bakan Akdağ’ın, Avrupa ve Türkiye’deki ölümlerle ilgili verdiği istatistikler ise ‘medeniyet farkı’nı gösterdi.
Akdağ, 17 Aralık itibarıyla Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi verilerine göre, Avrupa’da 1470, diğer ülkelerde de 10 bin 279 olmak üzere toplam 11 bin 749 kişinin domuz gribinden öldüğünü duyurdu. Akdağ, aynı tarih itibarıyla Türkiye’deki ölüm sayısını ise 458 olarak açıkladı.
Domuz gribinde tüm toplum risk altında olmakla birlikte; 50 yaş altı nüfusun hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirten Akdağ, “50 yaş altındaki nüfusumuz yaklaşık 58.6 milyondur. 50 yaş üzeri olup kronik hastalığı bulunanlarla bu sayı yaklaşık 64 milyona ulaşmaktadır” dedi.
Akdağ, hastalığın yayılmasını önlemek için hangi tedbirlerin alındığına ilişkin soruya da şu yanıtı verdi:
“17 Aralık tarihi itibarıyla, ülkemizdeki laboratuvar teyitli 12 bin 316 pandemik gripli vakası tespit edilmiştir. Gerçek vaka sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Bütün illerimizde bu hastalık görüldü. En etkili korunma yöntemi aşılanmadır.”
Veliler de ürktü
Bakanlık, okullara da aşı formu göndermiş, ancak ‘yan etki uyarıları’ndan ürken velilerin yüzde 6’sı çocuklarının aşı olmasına onay vermişti. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişi aşı olurken, Akdağ’ın dün verdiği bilgilere göre bunların 1.5 milyonu risk grubuna dahil. Tüm dünyada ABD, Yeni Zelanda, Kanada, İngiltere, Almanya, Çin gibi 36 ülke aşı uygulaması yaptı. (Radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...