17 Aralık’ta başlayan derin operasyonun hemen ardından borsadaki büyük düşüş ve dövizdeki yükseliş özellikle döviz üzerinden borçlananların kabusu oldu. Ancak 2011 yılında Borçlar Kanunu’na giren bir madde esnafa da vatandaşa ve tüketiciye de rahat bir nefes aldıracak cinsten... 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 138 inci maddesinde yer alan ‘aşırı ifa güçlüğü’ ibaresi sayesinde borcun çeşitli nedenlerle aşırı değişimi durumunda sözleşme iki taraf arasında yeniden düzenlenebiliyor.
YENİDEN DÜZENLEME HAKKI
AKŞAM’a konuşan Avukat Cevat Kazma, “Aşırı ifa güçlüğünde borçludan kaynaklanmayan bir sebeple, sözleşmenin yapıldığı sırada taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durumun ortaya çıkması gerekir” dedi. Avukat Kazma’nın anlattığına göre bu durumda borçlu sözleşmeyi fes edebiliyor, ya da geri dönme hakkını kullanabiliyor.
İŞSİZ KALAN İÇİN DE GEÇERLİ
Cevat Kazma, “Örneğin konut kredisi kullanan bir kişi, kurun aşırı derecede yükselmesi sonucu faiz oranlarında çok fazla artış göstermesiyle aşırı ifa güçlüğü için sebep teşkil eder” diye konuştu. Ayrıca Cevat Kazma, bu kanunun sadece borçlar için değil işten çıkartılıp uzun süre iş bulamayanlar için de geçerli olduğunu söyledi.
100 BİN TL KREDİYE 6 BİN TL YÜK BİNDİ
Dolar dün itibarıyla 2.18 TL’yi görmüş durumda. Analistler, Fed’in tahvil politikasındaki yeni adımlarla beraber doların önümüzdeki dönemde de hareketli olacağını öngörüyorlar. 3 Aralık 2013 ila 3 Ocak 2014’ü kapsayan son 1 aylık dönemde dolar yüzde 6,37 yükseldi. Bu şu demek: 10 bin liralık dolar borcu olan bir vatandaşın borcu kurdaki bu yükselişle 10 bin 600 TL’ye yükseldi. Dolar üzerinden 100 bin liralık ev kredisi çeken birinin borcu ise 106 bin liraya yükselmiş durumda.
AVUKATLAR HABERSİZ
‘Aşırı ifa güçlüğü’nün sadece esnafı ve tüketiciyi kapsadığını iş adamlarını kapsamadığını söyleyen Cevat Kazma, “Basiretli iş adamı olma durumu vardır. Bu durumda patron krizi önceden öngörmelidir. Ancak yaşadığımız bir ekonomik kriz değil. Olağan üstü bir durum. O yüzden mağdur şirket sahiplerini de kapsayabilir. Çoğu avukat bundan habersiz” dedi.
SİL BAŞTAN HESAP
İfa güçlüğü olup olmadığını mahkemenin karar verdiğini söyleyen Cevat Kazma, “Sözleşmeye bakılır. Ortada gerçekten böyle bir durum olup olmadığı araştırılıyor” dedi. Karar borçlunun lehineyse borç en başından TL cinsinden olsaydı nasıl bir durum oluşurdu o tespit ediliyor. Avukat Kazma, konuyla ilgili emsal davaların bulunduğunu da sözlerine ekledi.
HANGİ ŞARTLARDA GEÇERLİ OLUYORr?
KANUN’a göre ‘Aşırı ifa güçlüğü’nden yararlanmak için şu şartların oluşması gerekiyor:
- Borçlu tarafından öngörülemeyen olağanüstü bir durum, sözleşme
- Kurulduktan sonra ortaya çıkmış olmalıdır
- Bu olağanüstü durum borçludan kaynaklanmamış olmalıdır
- Durum, sözleşmenin yapıldığı sıradaki mevcut olguları, borçludan ifanın istenmesini dürüstlük kurallarına aykırı düşecek derecede borçlu aleyhine değiştirmiş olmalıdır
- Borçlu, borcunu henüz ifa etmemiş veya ifanın aşırı ölçüde güçleşmesinden haklarını saklı tutarak ifa etmiş olmalıdır...
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...