Fahri Sarrafoğlu / Dünya Bülteni
Dünya Bankası tarafından her yıl yayınlanan Küresel Kalkınma ve Finans Raporu'nun bu yılkinde, Türkiye ekonomisine ilişkin projeksiyonlar da yer aldı. Türkiye'nin bu yıl yüzde 4'te kalması beklenen gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme oranının 2009'da yüzde 4.3'e, 2010 yılında yüzde 5'e yükseleceği tahmin edildi. Raporda, Türkiye'nin son yıllarda güçlendirdiği alt yapısı sayesinde, küresel finans fırtınasını atlatabilmesi olası bir gelişme olarak görüldü. 2008 yılından sonra Türkiye'nin eski büyüme trendini yeniden yakalayacağı ifade edildi.
TÜRKİYE'YE ÖZGÜ ÖZEL RİSK YOK
Raporda, Türkiye'nin içinde yer aldığı "Avrupa ve Orta Asya" bölgesine ilişkin orta vadeli görünüm değerlendirilirken, belirsizlikler ve riskler dizisine rağmen, bölgenin görünümünün son yıllarda yaptığı zirvelerin aksine kademeli iniş yönünde olduğu ifade edildi.
Ancak ülkelerin farklı performanslar göstereceğinin beklendiği dile getirildi.
Avrupa ve Orta Asya için gelecek dönemde en büyük riskin, küresel finans sisteminde beklenmeyen olumsuz gelişmeler ve belirsizlikler olduğu anlatılırken, Türkiye'ye özgü herhangi bir risk ve belirsizlik tanımı yapılmadı.
CARİ AÇIKTAN KURTULUŞ YOK
Raporda, Türkiye'nin yüksek cari işlemler açığı sorununun da orta vadede ağırlığını hissettirmeye devam edeceği öngörüldü. Türkiye'de 2007 yılında yeni seri milli gelire göre yüzde 5.3 çıkan cari açığın GSYH'ye oranının bu yıl yüzde 7.3'e, 2009 yılında ise yüzde 7.5'e kadar çıkacağı öngörülen raporda, bu oranın 2010 yılında ise yüzde 6.8'e düşeceği tahminine yer verildi.
DÜNYADA 10 ÖZELLİŞTİRMENİN 2'Sİ TÜRKİYE'DEN
Dünya Bankası raporunda, dünya genelinde özelleştirme uygulamaları değerlendirilirken, gerçekleştirilen 10 büyük özelleştirme uygulaması içinde Türkiye iki özelleştirme ile yer aldı. Geçen yıl yapılan en büyük özelleştirme 5.5 milyar dolarla Güney Afrika'nın Standard Bank'ı satışı olurken, Türkiye'de 2.7 milyar dolarlık Oyakbank satışı, ilk 10 özelleştirme içinde ikinci sırada yer aldı. Ayrıca 2.1 milyar dolarlık Petkim özelleştirmesi de geçen yıl dünyada yapılan 5'inci büyük özelleştirme oldu. Oyakbank, ING Bank'a, Petkim de Transcentral Asia ortak girişim grubuna satılmıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...