Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, Türkiye'nin, Dünya Bankası'ndan en fazla kredi alan ülkelerden birisi olduğunu belirterek, ''2008-2011 yıllarını kapsayacak ülke ortaklık stratejisi bağlamında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar para verilebilecek'' dedi.
Zachau, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer'i ziyaretinde, finans sağlamada iki rolleri olduğunu, Türkiye'deki bankalara kredi verdiklerini ve bankaların Türk şirketlerine kredi verdiğini, ikinci rollerinin hükümet ile işbirliği içinde çalışarak farklı ülkelerdeki tecrübelerin paylaşılması olduğunu anlattı.
Zachau, bu bağlamda odalar ve sendikaların çok önemli olduğunu belirterek, ''Aslında bakarsanız tespit ettiğimiz şeyler oldukça ilginç; bir tarafta büyüme, başarılı olabilmek için fırsatlar olduğunu görüyoruz öte yandan bazı zorlukları da gördük. Eğitim, işsizlik gibi sorunlar da karşımıza çıkabilmekte'' diye konuştu.
-''ÇEVRE YATIRIMLARINA DESTEĞE HAZIRIZ''-
Bir gazetecinin, hükümetin Kyoto Protokolü'nü imzalama kararı aldığını anımsatarak, ''Dünya Bankası, ne gibi yatırımlara yardımcı olabilir?'' sorusuna karşılık Zachau, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzaladığı zaman Dünya Bankası'nın bunu iyi karşılayacağını söyledi.
Zachau, ''Kyoto Protokolü imzalandığı zaman başka bir ek protokol daha imzalanacak, bu da Türkiye'nin uluslararası desteklerden faydalanması için ona hak sağlayacak. Dünya Bankası olarak, çevre yatırımlarına destekte bulunmaya hazırız'' dedi.
-''6,2 MİLYAR DOLAR PARA VERİLECEK''-
Dünya Bankası'nın Türkiye'de verdiği kredilere ilişkin soru üzerine Zachau, Dünya Bankası'nın hükümetle olan çalışmalarını 4 yıllık bir ülke ortaklık stratejisi bünyesinde yürüttüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:
''Son ülke ortaklık stratejisi de hazırlanmış durumda. 2008-2011 yıllarını kapsayacak ülke ortaklık stratejisi bağlamında Türkiye'ye 6,2 milyar dolar gibi para verilebilecek. En yüksek tavan miktarı bu. Bunun istenildiği kadarı hükümet tarafından kullanılabilmek üzere hazır durumda. Yıllık baza baktığımızda ortalama 1,5 milyar dolardan söz edebiliriz. Bir önceki dönemde de bunun aynı olduğunu görüyoruz, aslında bu yüksek miktar. Bu yüksek miktar ne artıyor ne de azalıyor. Türkiye, Dünya Bankası'ndan kredi alan ülkeler arasında en fazla kredi alan ülkelerden birisi. Bu paranın ne kadarı kullanılacak? Bu, hükümetin kararı. Onlardan talep geldiği ölçüde bu miktar kullanılabilir.''
-''DÜNYA BANKASI KREDİ VERİRKEN NAZLANIYOR MU?''-
Bir gazetecinin, ''Bazı sendikacıların, Dünya Bankası kredi verirken nazlanıyor'' şeklindeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Zachau, şöyle dedi:
''Bunun tam tersinin doğru olduğunu söyleyebiliriz. Biz destek vermeye, Türkiye'den talep geldiği sürece son derece hazırız. Türkiye'den böyle bir talep gelmesi lazım. Hükümetten talep gelirse biz büyük memnuniyetle bu desteği vereceğiz.''
Dünya Bankası'nın, Türkiye'de Tarım Reformu Uygulama Projesine (ARIP) destek verdiğini, 600 milyon dolarlık bu projenin bitmek üzere olduğunu belirten Zachau, bu proje ile başarıya ulaşıldığını söyledi. Zachau, tarımda rekoltenin arttığını, GAP Projesi'nin büyük önem taşıdığını anlatırken, ''Doğrudan destekler, AB sistemiyle uyumlu bir sistemdir'' dedi.
-NEJAT KOÇER-
GSO Başkanı Koçer de Gaziantep'in ekonomisi ile öne çıktığını, KOBİ şehri olduğunu, bu yıl 3 milyar dolarlık ihracat hedeflendiğini vurguladı.
AB müzakere sürecinde birçok çalışma yürüttüklerini anlatan Koçer, ''Gaziantep'teki işletmelerimizin birçoğu geçmişte Dünya Bankası kredileri ile tanıştı. Ancak, son yıllarda bu azalma gösterdi. Türkiye'de böyle stratejik öneme sahip olan üretim merkezinin yeni finans politikalarıyla, KOBİ'lerimizin üretiminin, istihdamının ve ihracatının desteklenmesini arzu ediyorum'' dedi.
Türk hükümeti ile Dünya Bankası'nın, KOBİ'lerin ve üretimin desteklenmesi amacıyla bir çalışma başlattığını bildiren Koçer, ''Gaziantep'in pilot il olmasını arzu ediyorum'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...