DSÖ Avrupa Bölgesi'nde, COVID-19 salgınının ilk iki yılında 17 milyondan fazla kişinin en az 3 ay boyunca virüsle mücadele ettiği açıklandı.
"EN AZ 3 AY BOYUNCA BELİRTİLER GÖRÜLDÜ"
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörlüğünün ABD'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) ile yaptığı araştırmada, salgının ilk iki yılına dair veriler paylaşıldı. Araştırmaya göre, 2020-2021'de DSÖ'nün Avrupa Bölgesi'ne bağlı 53 ülkedeki en az 17 milyon kişide en az 3 ay boyunca COVID-19 belirtileri görüldü. DSÖ'ye göre, 3 ay ve daha fazla COVID-19 belirtileri gösterenler, "uzun COVID-19 geçirmiş" olarak tanımlanıyor.
KADINLARIN ORANI 2 KAT FAZLA
Bu zaman aralığında "uzun COVID-19" vakaları bölgede yüzde 307 artış gösterirken kadınların "uzun COVID-19"a yakalanma riskinin erkeklere oranla 2 kat fazla olduğu gözlemlendi. Araştırmada ifadelerine yer verilen DSÖ Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge, uzun COVID-19'un nedenleri ve etkilerine dair hala birçok şeyin öğrenilemediğinin altını çizerek, "Bölgemizde milyonlarca kişi, ilk COVID-19 enfeksiyonuna yakalandıktan aylar sonra hala zayıflatıcı belirtiler geçiriyor. Sessizlik içinde bunları yaşamaya devam edemezler. Hükümetler sağlık kuruluşlarıyla çözüm bulmak için birlikte çalışmalı." dedi.
145 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEDİ
IHME Direktörü Dr. Christopher Murray ise araştırmaları sonucu salgının ilk iki yılında dünya genelinde 145 milyon kişinin uzun COVID-19 belirtilerinden üçünü yaşadığı bilgisini verdi. Milyonlarca kişinin, COVID-19'un kalıcı etkileri nedeniyle hala bu belirtilerle yaşamayı sürdürdüğünü vurgulayan Murray, bu kişilerin sağlık ve günlük yaşamlarının ciddi etkilendiğinin altını çizdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |