AP haber ajansının haberinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığı konusundaki tartışmaların oturuma da yansıdığı duyuruldu. Haberlerde ana muhalefet partisi CHP’nin oylamaya katılmayıp oturum yeter sayısı olduğunu iddia ettiği 367’ye ulaşılmaması için çaba sarfettiği kaydedildi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ve AKP’nin ise CHP’nin aksine milletvekili sayısının 3’te birinin oturum için yeterli olduğunu savunduğu belirtildi. AP’nin acil koduyla geçtiği ikinci haberde ise seçim sonuçları verildi.
‘İSLAMİ TABAN’
CHP’nin de 367 yeter sayısının bulunmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulunduğu belirtilerek, tartışmalarının Türkiye’yi erken seçime götürebileceğine dikkat çekildi. Başbakan’ın Meclis’te yaptığı konuşmadan alıntılar yapılan haberlerde CHP’nin cumhurbaşkanlığı makamını “laikliğin son kalesi” olarak gördüğü bu nedenle de İslami tabandan gelen Gül’ün seçilmesine karşı çıktı ifade edildi.
CNN ise gelişmeleri, “Gül birinci raundu alamadı” başlığıyla verdiği haberde, iktidar partisinin oylamalar sırasında diğer milletvekillerinin boykotuyla karşılaştığını aktardı. Cumhurbaşkanını seçmek için yapılan oylamanın bir anda laik-anti laik çekişmesine dönüştüğünü belirten haber kanalı, kriz halinde tek çözüm yolunun erken genel seçim olduğunu ileri sürdü.
Lagendijk: Krizi erken seçim çözer
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin uzun vadede sonuçsuz kalarak yeni bir krize dönüşmesinin istikrarı bozacağını kaydetti. TRT2’nin Brüksel’den yaptığı canlı yayına katılan Lagendijk, ikinci ve üçüncü tur sonucunda cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşmezse erken seçimin gündeme geleceği iddialarına ise “çözüm sağlanamazsa en doğru yol bu olur” karşılığını verdi.
The New York Times
AMERİKAN gazetesi, seçimi “Türkiye başkanını seçmeyi gelecek aya bıraktı” başlığıyla verdi. Haberde, muhalif milletvekillerinin oylamaya katılmayarak Gül’ün önünü bir süreliğine de kesmeyi başardığını yazdı. Gül ve Erdoğan’ın İslamcı etiketini bir süredir reddettiğine yer veren gazete, laik kesimin olası cumhurbaşkanı değişikliğinden duyduğu kaygıya atıfta bulundu.
Guardian
İNGİLİZ The Guardian gazetesi ise yaşanan gelişmeleri kaos olarak niteledi. Gazetenin haberinde cumhurbaşkanlığı seçimi için son sözü Anayasa Mahkemesi’nin söyleyeceğine dikkat çekildi. Gazetede Abdullah Gül’ün reformcu isimler arasında olduğunun altı çizildi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |