Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in başkanlığında bugün gerçekleşen Ekonomi Değerlendirme Toplantısı'nın ardından Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası piyasalarda enerjinin yanısıra, temel gıda ürünleri fiyatlarının da yüksek oranda artmasının, enflasyonu olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.
"ENERJİ VE GIDA İÇİN BÖLGESEL KAYNAKLAR KULLANILACAK"
Açıklamaya göre, gelecek dönemde genel olarak tüm dünyada görülen enflasyonist baskıları en aza indirmek amacıyla maliye ve para politikaları koordineli ve ihtiyatlı bir biçimde uygulanacak, enerji ve gıda konusunda bölgesel olanak ve kaynakların kullanımı hızlandırılacak, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin uygulanması, bölgesel ekonomik kalkınma ve toplumsal gelişmenin hızlandırılması sağlanacak.
"PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ GÖRÜNÜMÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Dünya ekonomisine ilişkin riskler sürmekle birlikte ABD ekonomisine ilişkin açıklanan son verilerin beklentilerden daha olumlu olmasıyla bekleyişlerde nispi bir iyileşme oldu. Ancak, başta enerji ve gıda olmak üzere emtia fiyatlarındaki artış eğilimi global ekonominin büyüme ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.
Türkiye ekonomisinin de bu dış koşullardan belli ölçüde etkilendiği vurgulanan açıklamada, yılın ilk çeyreğinde sanayideki büyümenin, global piyasalardaki belirsizliklere ve uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara karşın yüzde 6.9 olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi.
Geçen yıl yaşanan ağır kuraklık nedeniyle düşen tarımsal üretimde bu yıl beklenen toparlanmanın, ekonominin büyümesini destekleyeceği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin, rekabet gücünü artıracak, büyüme ve istihdama katkı sağlayacak, kayıtdışılığı azaltacak önemli reformların yaşama geçirildiği, özellikle sosyal güvenlik reformu, istihdam paketi, yap-işlet-devret sisteminin kapsamının genişletilmiş olmasının Türkiye için önemli açılımlar sağlayacağı vurgulandı.
Yılın ilk 4 ayında bütçe perfomansının öngörülenden de güçlü olduğu kaydedilen açıklamada, bu perfomansta vergi gelirlerindeki artışın temel rolü oynadığının altı çizildi.
MERKEZİN DÖVİZ REZERVİ RİSKLERE KARŞI KORUNMA SAĞLIYOR
Hazine'nin borç çevirme oranının geçmiş dönemlere göre önemli ölçüde azalmış olması ve güçlü rezerv pozisyonunun, global gelişmelere bağlı riskler karşısında önemli bir güvence oluşturduğu anlatılan açıklamada, mali sistemin güçlenen yapısının, kamu finansman dengelerindeki iyileşmenin ekonomiye sağladığı dayanıklılığı güçlendirici bir unsur olduğu da vurgulandı.
Açıklamada, "gerek özelleştirme programında sağlanan ilerlemeler gerekse özel sektörde gerçekleşen işlemler, Türkiye'nin doğrudan yatırımlar açısından cazibesini devam ettirdiğini orataya koymaktadır. Yatırım ortamını daha da iyileştirici adımlar, gündem maddelerimiz arasında yer almakta ve bu alanda en üst düzeyde izleme ve koordinasyon yapılmaktadır. Ayrıca, AB müzakere süreci taahhütlerimiz çerçevesinde sürdürülmeye devam edilmektedir" dendi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...