Vural, 22 Temmuz seçimleri öncesi milletvekillerine 3 aylık maaşlarının peşin ödenmesine karşı da dava açmıştı.
Emekli aylıklarına uygulanacak artış oranında ve yurttaşları ilgilendiren birçok parasal had ve işlemde esas alınan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon hesabı davalık oldu.
22 Temmuz seçimleri öncesinde milletvekillerine 3 aylık maaşlarının peşin ödenmesine karşı açtığı dava ile adı belleklerde kalan Ankara Barosu Avukatlarından Sedat Vural, bu kez, bir emekli olarak, emekli aylığındaki artışta esas alınan enflasyon oranının bilimselliği ve doğruluğuna ilişkin “uluslar arası tespit” talebiyle dava açtı.
Sedat Vural, davacı sıfatıyla Ankara 10’uncu Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davada, TÜİK tarafından hesaplanarak açıklanan ve emekli aylıklarındaki artışta esas alınan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) için baz alınan sepetin, bilimsel gerçeklere uymadığı yolundaki iddia ve görüşleri hatırlatarak, emekli aylığı artış oranını belirleyen tüketici fiyatları artış oranının “Uluslar arası Çalışma Örgütü (ILO) başta olmak üzere uluslar arası örgütlerin bu konudaki sözleşme, karar ve bildirileri, böyle bir tespite esas ulaslar arası standartlar ile bilimsel ve toplumsal gerçekler dikkate alınarak tespiti”ni istedi.
Bütçe Yasası uyarınca, tüm çalışanlar ile emeklilerin maaş ve aylıklarında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere iki kez yapılan artışların oranı, 5429 sayılı Yasa ile yetkilendirilen TÜİK tarafından belirlenen tüketici fiyat artış oranı esas alınarak belirleniyor.
“ENFLASYON SEPETİ BİLİMSEL DEĞİL”
Avukat Sedat Vural, dava dilekçesinde, maaş artış oranının belirlenmesinde esas alınan enflasyon sepetinin, hem içerdiği mal ve hizmetler hem de hesaplama oranı nedeniyle ekonomi çevrelerince ciddi eleştirilere konu olduğunu belirterek, buna ilişkin yazılı belgeleri dilekçe ekinde Mahkeme’ye sundu.
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları ile işçi, memur ve işveren sendikaları ile meslek odalarının belirlediği oranlar arasında ciddi farklar olduğuna işaret eden Vural, yıllık enflasyon oranının gerçekte yüzde 100’ün üzerinde olduğu yönündeki yorumlara işaret etti.
Sedat Vural, Anayasa’nın “İdare’nin her türlü eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olduğu”na ilişkin 125’inci maddesini anımsatarak, şöyle dedi:
“Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin İçtihadi Hüküm haline getirdiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinin düzenlediği, ’Adil Yargılanma Hakkının’ temel dayanağı olan ‘Silahlarda Eşitlik İlkesi’ çerçevesinde olaya baktığımızda, şahsımın dışında ve de katılmadığım; bir devlet organının belirlediği emekli maaşımdaki artışa esas tüketici fiyatlarındaki artış oranı karşısında benim sayın Mahkememizden bu konunun tespitini isteme talebim hem uluslar arası sözleşmeler hem de Anayasal ve yasal hükümlere göre evrensel bir insan hakkıdır?”
Vural, hukuk devletinin temel kavramı olarak “Devlete Güven” ve Anayasa’nın temel kavramlarından “Sosyal Hukuk Devleti” ilkelerini de hatırlatarak, maaş artışları ve yurttaşları ilgilendiren birçok parasal had ve işlemde geçerli olan TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemine ilişkin gerekli tespitin yapılmasını istedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...