Sputnik'in sorularını yanıtlayan Koç Üniversitesi Ekonomi Profesörü Sumru Altuğ, dolar’daki tarihi artış sonrasında Erdoğan'ın yaptığı Rusya, İran ve Çin hamlesini değerlendirdi.
İzlenen politikanın kısa vadede Türk ekonomisinin durgunluğu aşmasına yardımcı olacağını ifade eden Altuğ, "Gelişmekte olan birçok ülkeden para çıkışı oldu ve Türkiye bundan etkilendi. Dolayısıyla bu adım, Türk lirasındaki değer kaybını durdurabilir" dedi.
ABD ve Avrupa ülkelerindeki gelişmelerin gelişmekte olan ülkeler üzerinde olumsuz etki yarattığı göz önüne alındığında Erdoğan'ın makul bir politika izlediğini belirten Altuğ şunları söyledi: "Dolarla ticaret yaptıklarında, ellerinde büyük miktarda rezerv tutmak zorunda kalıyorlar ve ulusal para birimleri dış gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Bu nedenle yabancı piyasalardaki öngörülmedik gelişmelere karşı koruma sağlamak açısından bunun bir sigorta mekanizması olduğunu düşünüyorum."
Türkiye'nin en büyük ticari partnerleri Rusya ve Çin olması sebebiyle Erdoğan'ın işe ‘ruble ve yuan’ ile başlamasını da anlamlı bulan ekonomi uzmanı, İran ile ‘dinar’ üzerinden yapılacak alışverişin Avrasya'ya yönelme politikasına işaret ettiğini vurguladı. Altuğ, "Belki de Türkiye'nin faaliyetlerini Avrasya ekonomilerine yönlendirmek için bir Avrasya ekonomisi oluşturma düşüncesi olabilir" diye ekledi.
Kayseri Sanayi Odası'nın ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rusya, İran ve Çin'le görüştük. Yerel paralarımızla alışveriş yapalım. Rusya ile ruble, Çin'le yuan ile, İran ile dinarla alışveriş yapacağız. Bir tuzak kuruldu, bu tuzağı bozmamız lazım" demişti.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |