Ciltte çok yaygın lezyonlardan olan ve genellikle sayıları 1 ile 40 arasında değişen et benleri (skin tag), obeziteden bağımsız şeker hastalığı riskini artıran etkenler arasında gösteriliyor.
Uzmanlar vücutta ikiden fazla görülen et beninin insüline duyarlılığı azalttığı, şeker hastalığı riskini de arttırdığı yönünde uyarıyor. Dicle Üniversitesi (DÜ) Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu'nun, İç Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Fuat Ulucan ile hazırladıkları ''Et benlerinin şeker hastalığı ile ilişkisi'' konulu tez çalışması kapsamında daha önce bilinen diyabet hastalığı olmayan kişilerden et beni bulunan 67 ve et beni bulunmayan 88 kişiye şeker yüklemesi yapıldı.
Açlık ile her 30 dakikada bir glukoz ve insülin düzeylerine bakılan gruptakilerden et beni olan hastaların yüzde 23,9'unda, et beni olmayanların ise yüzde 10,2'sinde şeker hastalığına rastlandı. Yapılan istatistiksel incelemede et beni olan grupta şeker hastalığına rastlanma olasılığının yaklaşık 3 kat arttığı rapor edildi.
Erken teşhis için açlık kan şekeri ölçümü
Prof. Dr. Tuzcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kısmı doğuştan, bir kısmı ise sonradan ortaya çıkan, düz veya kabarık olan, renkleri pembeden kahverengi ve siyaha kadar değişebilen et benlerinin şeker hastalığının veya hastalığa yakalanma riskinin habercisi olduğunu söyledi.
Hazırladıkları tezde et beninin çoğu zaman görüldüğü kadar masum olmadığını tespit ettiklerini ifade eden Tuzcu, et beninin bilindiği şekilde kanserden çok insülin hassasiyetini artırarak şeker hastalığına yol açtığını belirtti.
Tuzcu, şöyle dedi:
''Boyun, gövde, yüz ve vücuttaki katlantı alanlarında daha sık rastlanan yumuşak, cilde ince sap ile bağlı yapılar olan et benleri 30 yaşından önce nadir, sonrasında ise yaygın görülür. Erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülen, boyutları 1-5 milimetre civarında olan et benleri kilolu bireylerde daha çok görülür. Genetik faktörlerin de etkisiyle oluşan et beninde insülin, çoğunlukla görevini yeterince yerine getiremez. İnsülinin yaptığı tek şey kan şekerini regüle ederek hücrelere şeker sunmaktır. İnsülin çalışmayınca hücrelere yeterince şeker gitmediğinden vücutta kan şekeri yükselir ve şeker hastalığı ortaya çıkar.
Yani vücuttaki et benleri insülin hassasiyetini bozarak şeker hastalığı riskini artırır. Bu durum halk arasında çok da bilinmez. İnsanların 'bende et beni var, ben şeker hastasıyım' demesi de doğru değil. Ancak et beninin şeker hastalığı riskinde artış meydana getirdiğinin bilinmesi gerekir. Vücudunda et beni bulunanlarda şeker hastalığı riski yaklaşık 3 kat artıyor. Bu nedenle yaşam tarzlarına ve beslenmelerine dikkat ederek hastalığı öteleyebilirler. Buradan hareketle et beni olan bireylerin zaman kaybetmeden açlık kan şekerlerini ölçtürmesi, şeker hastalığının erken teşhisi açısından yarar sağlayacaktır. Vücudunda et beni bulunanların ailesinde de şeker hastalığı öyküsü varsa diyabet riskinin daha da arttığını söylemek mümkün.''
Diyabet taramalarında et beni olanlara öncelik
Prof. Dr. Tuzcu, et beni olan kişilere şeker ölçümlerini daha sıklıkla yaptırmaları tavsiyesinde bulundu. Diyabet taramalarında et beni olanlara öncelik verilmesinin tespit edilecek hasta sayısını artıracağını ifade eden Tuzcu, ''1998 yılında Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması'nda (TURDEB) Türkiye'deki her 100 kişiden 7,4'ünde şeker hastalığı tespit edilirken, bugün bu oran 13,4'e yükseldi. Türkiye'de 14 yılda şeker hastalığı 2 kat arttı. Yetişkinlerde en az bir et beni bulunuyor. Et beni olan kişilerde obeziteden bağımsız olarak insülin direnci ve şeker hastalığı riski arttığından özellikle boyun bölgesinde ikiden fazla et beni bulunanların karbonhidrat metabolizması bozukluğu açısından araştırılması uygun bir yaklaşım olarak görülmektedir'' dedi.
Sabah
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...