Ev hanımlarının dinleyici olarak başladığı internet radyosu serüveni, zamanla DJ’liğe, oradan da radyo patroniçeliğine kadar gidiyor
Gelişim süreci 5 yıl öncesi dayanan ve kısa zaman içerisinde sayıları 50’yi aşan internet radyoları en büyük ilgiyi ev hanımlarından görüyor. Günlük ev işlerini tamamladıktan sonra soluğu bilgisayar başında alan ev hanımları, bir yandan sanal alemde sörf yaparken bir yandan da internet radyosu dinliyor. Dinleyici olarak başladığı internet radyosu serüveni zamanla DJ’liğe, oradan da radyo patroniçeliğine kadar uzanan ev hanımları, internet radyoları sayesinde sosyal çevrelerini de genişletiyorlar.
EV HANIMLIĞINDAN REKORA
4 yıl önce iki arkadaşı ile bir radyo kuran radyoduygu.com Genel Yayın Yönetmeni Serap Olcay Bilgin, internet radyolarının gelişim sürecini en iyi takip eden ev hanımı ve internet radyosu patroniçelerinden biri. İnternet radyosu serüvenine 2007 yılında başladığını ifade eden Serap Olcay Bilgin, “Sanal ortamda tanıştığım 2 arkadaşımla birlikte Radyo Duygu’yu kurmaya karar verdik. Sektörün çok yeni olması ve piyasada internet radyosunun nerede ise olmayışı, bizim için büyük bir avantaj yaratmıştı. İlk zamanlar birbirimize ve yakın çevremize yayın yaparken, zamanla üye sayımız arttı ve şu sıralar 5 bine yaklaşmış durumdayız. Radyomuz 4 yıl içerisinde 1 milyon 636 bin 30 kez sayfa izlenimi almış durumda. Bu bir rekor” dedi.
MALİYETLER İKİYE KATLANDI
İnternet radyolarının, bilgisayarın ve internetin olduğu dünyanın her köşesinde dinlenebilme özelliği bulunduğuna dikkat çeken Serap Olcay Bilgin, sürekli zirvede kalabilmek için internet radyolarında bugüne kadar hiç yapılmayan, hatta denenmeyen projelere imza attıklarını açıkladı. Serap Olcay Bilgin, “Amatör Şarkı Yarışması, Şiir Okuma ve Yazma Yarışması ve Amatör DJ Yarışması gibi organizasyonlarımızı geleneksel hale getirmiş bulunuyoruz. Bu sayede radyomuza yeni dinleyici, DJ ve moderatör arkadaşlarımızı katıyoruz. Bunların yanı sıra Sevgililer Günü, Yılbaşı gibi günlere özel programlar yapıyoruz. Bu sayede genişliyor ve diğer internet radyolarına örnek teşkil ediyoruz” dedi. Son yıllarda internet radyolarına hem dinleyici hem de girişimcilik açısından ilginin oldukça arttığına dikkat çeken Serap Olcay Bilgin, “4 yıl önce bir internet radyosunu bin lira civarında kurabiliyordunuz, ancak günümüzde bu rakam 2 bin 500 lirayı aşmış durumda. Kaliteli bir internet radyosuna sahip olmak istiyor iseniz, bu rakam 3 bini aşıyor” dedi.
DİNLEYİCİ İKEN DJ OLDULAR
Müzik tutkusunu yaratıcılığı ile bütünleştiren ev hanımları, dinleyici olarak geldikleri internet radyosunda zamanla DJ oluyorlar. DJ Hayal, DJ Demet ve DJ Nur bu örneklerden sadece birkaçı. DJ Hayal radyoduygu.com da ‘Hayal Denizi’ isimli programın yapımcı ve sunuculuğunu yaparken, DJ Demet ‘Sokak Lambası’, DJ Nur ise ‘Dudaktan Kalbe’ isimli programların yapımcı ve sunucuları. Bu üç ismin ortak noktası eğlenceyi işe dönüştürerek, dünyanın her köşesinden dinlenen birer programcı olmaları. Günde ortalama bin kişiye seslerini duyurarak heyecanını paylaşan DJ Hayal, DJ Demet ve DJ Nur, ummadıkları kadar sosyal çevreye sahip. Radyo Duygu’nun iki ayda bir düzenlediği Radyo Buluşmaları ile dinleyici kitlesiyle bir araya gelen DJ’ler, zamanla dostluk bile kurabiliyorlar.
KUTU KUTU KUTU
Rakamlarla İnternet Radyosu Maliyetleri
Hizmet Çeşidi (Yıllık) 2007 2011
Server Ücreti 480 TL (Aylık 40 TL) 900 TL (Aylık 75 TL)
Sohbet Odası 240 TL (Aylık 20 TL) 420 TL (Aylık 35 TL
Host Hizmeti 150TL 400 TL
Alan Adı 10 TL 25 TL
Trafik Ücreti 50 TL 200 TL
Web Sayfası Kurulumu 50 TL - 200 TL 200 TL – 800 TL
----------------------------------------------------------------------------------------------
TOPLAM 1.130 TL 2.745 TL
HABER TÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...