Taksim’de başlayan ardından da tüm yurda yayılan Gezi Parkı eylemlerinin finans ayağından “Ayşe Teyze” çıktı. Güvenlik birimleri ile MASAK uzmanlarının yaptığı incelemede, eylemcilerin hesapları mercek altına alındı. Yapılan incelemede olağanüstü bir hesap hareketine rastlanmadı. Bunun dışında, eylemcilere daha çok halkın, destek sağladığı belirlendi. Örneğin, yemek ve ilaç gibi yardımların esnaf tarafından gönüllü olarak gerçekleştirildiği tespit edildi.
Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Gezi Parkı eylemleri ile ilgili olarak iki ayrı konuda inceleme başlatılmıştı. Bu incelemelerin ilkini, eylemler döneminde sermaye piyasalarında yaşanan hareketleri kapsadı. SPK tarafından gerçekleştirilen incelemede, Gezi eylemleri sırasında piyasalarda yaşanan hareketliliğin “eylemlere” destek amacı taşıyıp taşımadığı sorgulandı. Bir anlamda, piyasalarda yaşana dalgalanmanın gezi eylemleri ile bir ilgisinin olup olmadığı araştırıldı. Bu konuda, eylemcilerin borsada vurgun yaptığını kanıtlayacak bir bulguya ulaşılamadı. Bu dönemde, piyasa oyuncuların eylemlerden etkilenerek bazı karar aldıkları belirlendi. Ancak bu tür davranışların, gezicilerle doğrudan bir ilişkisi olduğu yönünde kesin kanıta ulaşılamadı.
Gezi eylemlerinin ardından bazı hükümet üyeleri, eylemlerin yurtdışındaki lobiler tarafından desteklendiğini öne sürmüştü. Bu çerçevede, Gezi Parkı eylemlerine öncülük eden belli başlı grupların hesap hareketleri de mercek altına alındı. Bu kapsamda yapılan incelemeye güvenlik birimlerinin yanı sıra, mali suçlar uzmanları da destek verdi. Eylemcilerin hesap hareketlerinde “rutin dışı”, “şüpheli” işleme rastlanmadı. Yani yurt dışı fonlardan yoğun bir para hareketinin olduğuna ilişkin bilgi ve belgelere ulaşılamadı.
Öte yandan güvenlik birimleri, eylemcilere yapılan “ayni yardımları” da mercek altına aldı. Bu kapsamda eylemcilere, bazı belediyelerin, esnafın ve sıradan vatandaşların, gıda, giyim, ilaç gibi yardımlarda bulunduğu tespit edildi. Eylemcilere destek veren kişiler arasında, ev hanımlarının da bulunması denetim elamanları arasında, “finansör Ayşe Teyze çıktı” esprilerine neden oldu.
BU arada Gezi Parkı eylemlerinde yabancı ülkelerin parmağının olup olmadığı da masaya yatırıldı. Bu konuda ise, eylemlerin başlangıcında yabancı ajanların bulunmadığı tespiti yapıldı. Ancak eylemlerin büyümesinin ardından ajanların adeta Türkiye’ye akın ettiği yine istihbarat çalışmaları sonrasında belirlendi. Bu çerçevede, yedi-sekiz ayrı ülkeye ait ajanın eylemlerin ilerleyen kısmında rol oynadığı da saptandı.
taraf
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...