İlaç alır gibi yemeklerden önce tavuk suyuna bol karabiberli ve limonlu çorba içmek gribi kolayca ve zahmetsizce atlatmanızı sağlıyor.
Soğuk havaların gelmesiyle yediden yetmişe hepimizi hasta olma korkusunun sardığı şu günlerde 'grip' en çok konuşulan hastalıklar arasında. Sadece grip mi? Hayır. Bir domuz gribi furyası almış başını gidiyor. Aylardır dünyanın; son zamanlarda da Türkiye'nin gündemi 'domuz gribi' ile meşgul. Salgından kendini korumak isteyenler, virüse karşı alınması gereken önlemleri uzmanların tavsiyelerini göz önüne alarak hayata geçirmeye başladı bile. Aşılar, anti-bakteriyel jeller, çeşitli dezenfektanlar ile H1N1 virüsünü kendimizden uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Fakat soğuk algınlığı neticesinde dolan sinüslerimizi, bademciklerimizi unutuyoruz. Hava sıcaklıklarının düşmesi ile şu günlerde artan grip, aslında yıllardır korkmadan yakalandığımız, hatta kendi yöntemlerimizle atlattığımız bir hastalık. Nasıl mı? Besin değerleri ve kolay sindirimi bakımından kış aylarında soframızı süsleyen, içimizi ısıtan çorba ile. Bağışıklılık sistemimizi güçlendiren çorbalardan öyle biri var ki uzmanlar tarafından "Gribin ev yapımı ilacı" olarak tabir ediliyor. Tavuk suyuna çorba, çoğumuzun gribe yakalandığında annesinin iyi gelir diye içirdiği lezzet. Uzmanlar da pek çok insanı yatağa düşüren kış enfeksiyonlarına karşı tavuk suyuna çorbayı öneriyor. Eskiden nine tavsiyesi olarak görülen tavuk suyu çorbasının soğuk algınlığına sağladığı faydaları tıp dünyası da kabul ediyor. Beslenme uzmanı Osman Müftüoğlu'na göre de bu çorba gribin kolay ve rahat atlatılmasını sağlıyor.
Tavuk suyuna çorbanın önemi bu kadar vurgulanırken hatta antibiyotik etkisi yaptığı söylenirken, faydalarını, nasıl yapıldığını söylemeden geçmek olmaz. İşte tavuk suyu çorbasının bilinmeyen tarafları ve tarifi...
Tavuk suyu nasıl elde edilir?
Farklı lezzetlerin ustası Ayfer Ünsal, birçok yemeğe tat kattığını düşündüğümüz tavuk suyu hazırlamadaki özel yöntemini sizlere sunuyor. Peki, bu kadar sıradan olan ve uzmanlar tarafından gribe çare olarak gösterilen tavuk suyu nasıl hazırlanıyor?
***
Malzemeler: 1 litre su, 2 tane tavuk but,1 tane havuç, tepesi kalın bırakılmış ve dört parçaya kesilmiş bir adet soğan, 1 çubuk tarçın, 2 adet defne yaprağı.
Yapılışı: Bir litre suya derisi soyulmuş iki tavuk budu, 2-3 santim kalınlığında kesilmiş havuç parçalarını, soğanı, tarçını ve defne yaprağını ilave edin. Bir-bir buçuk saat civarında kaynatın. Bu sürenin sonunda tencerenin içine katılan malzemeler ve tavuk butlarını alın. Ve elde ettiğiniz tavuk suyunu buzlukta saklayabilir, soğuk havalarda sofranızı ısıtacak bir tavuk suyu çorbası yapabilirsiniz.
Tavuk suyuna çorba iyi gelir
Malzemeler: 1 adet tavukgöğsü, 1 adet tavuk but, 2 baş kuru soğan, 2 yemek kaşığı un, 3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz, karabiber.
Yapılışı: Tavuk butlarını derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. Haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresinde 3-4 dakika kavurun. Hazırladığınız un kavurmasının üzerine tavuğun suyunu azar azar katın. Daha sonra dövülmüş sarımsakları, doğranmış tavukla birlikte tencereye ilave edin. 15-20 dakika pişirdiğiniz çorbayı üzerine karabiber ekleyerek servis edebilirsiniz.
***
Tavuk suyu çorbasının faydaları
Sinüslerimizin açılmasını sağlar.
Gripli iken zorlaşan nefes alıp vermemizi kolaylaştırır.
Öksürüğü hafifletir.
İçindeki mineraller bakımından eklem ağrılarını hafifletiyor ve vücut kırgınlığının geçmesini sağlıyor.
***
İçinde tavuk geçen çorbalar nerelerde içilir?
Pangaltı Sütiş, tavuk suyuna çorbanın geleneksel mekânı. Nişantaşı'nda bulunan sıcak ortamıyla soğuk günlerde sığınıp içinizi ısıtacak çorbayı içebileceğiniz bir yer. Tavuk suyuna çorba 4 TL. Tel: 0212 248 58 52
Hünkâr, birçok ev yemeğinin yanında gribin çaresi tavuk suyuna şehriye çorbasını içebileceğiniz bir mekân. Tel: 0212 287 47 70
Shorba, kendinizi evinizde hissedebileceğiniz bir çorbacı. Nev-i şahsına münhasır tavuk çorbalarıyla hizmetinizde
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...