Euronews'te yer alan habere göre; Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden araştırmacılar, diş hekimlerinin ağız enfeksiyonlarını tedavi etmekte kullandığı güçlü bir dezenfektan olan klorheksidini reçine bazlı bir formüle ekleyerek bu boyayı üretti. Boya, özellikle hastanelerde enfeksiyon riskini azaltmak için kullanılabilecek.
Geliştirilen boya, Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza (grip) ve COVID-19 gibi yok edilmesi zor bakteri ve virüslere karşı etkili. Üstelik boya, plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere uygulanabiliyor.
Bulgular, 23 Nisan'da hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan bir araştırma makalesinde açıklandı. Çalışmanın sonuçları, boyanın sadece yüzeyleri dezenfekte etmekle kalmayıp, aynı zamanda temasla çevreye yayılmadığını da gösterdi.
Araştırmaya öncülük eden Dr. Felicity de Cogan, SciTechDaily’ye verdiği röportajda, “İlk araştırmamızda dezenfektanı polimere dahil ederek mükemmel etkinliğe sahip yeni bir antimikrobiyal boya ürettik. Ayrıca dokunulduğunda çevreye yayılmıyor veya yüzeyden sızmıyor” dedi.
Boyanın ucuz, dayanıklı ve çok yönlü bir malzeme olması, onu hastanelerin dışında da cazip hale getiriyor. Toplu taşıma araçları ve havacılık sektörü gibi yüksek temaslı alanlarda kullanılması öneriliyor.
Bu yenilik, bireylerin günlük yaşamda sıkça temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Özellikle hastanelerde, polikliniklere başvuran kişilerin enfeksiyon kapma riskinin düşürülmesi büyük önem taşıyor. Çünkü hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bazı durumlarda ölümcül olabiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...