Bugüne kadar gelen bütün yasa ve atamaları jet hızıyla onaylamakla eleştirilen Gül bu kez anayasa değişikliğini 5 gündür masasında bekletiyor.
Türbanla ilgili AKP ve MHP arasındaki mutabakat kapsamında bulunan YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesiyle ilgili belirsizlik sürerken, Gül’ün süresi de 26 Şubat’ta dolacak.
Üniversitelerde türbanı serbest bırakan anayasa değişikliği teklifinde gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de. Bugüne kadar gelen bütün yasa ve atamaları jet hızıyla onaylamakla eleştirilen Gül bu kez anayasa değişikliğini 5 gündür masasında bekletiyor. Türbanla ilgili AKP ve MHP arasındaki mutabakat kapsamında bulunan YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesiyle ilgili belirsizlik sürerken, Gül’ün süresi de 26 Şubat’ta dolacak.
Üniversitelerde türbanı serbest bırakan ve anayasanın 10 ve 42’nci maddelerinde değişiklik öngören türban teklifine yönelik tartışmalar devam ederken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vereceği karar da merakla bekleniyor. 28 Ağustos’ta Meclis’te yapılan üçüncü tur oylama ile Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan ve o günden bu yana gelen bütün yasa ve atamaları jet hızıyla onaylayan ve bu nedenle de kamuoyunda yoğun eleştirilere hedef olan Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteler ve yargının sert eleştirilerine neden olan türban konusunda ise aynı seri tavrı göstermedi.
Kamuoyundaki genel görüş, Cumhurbaşkanı Gül’ün daha önceki düzenlemelerde olduğu gibi türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifini de bekletmeden onaylayacağı yönündeydi. Ancak Gül bu kez farklı bir tavır izleyerek teklifi masasında bekletmeyi tercih etti.
Türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifi 9 Şubat Cumartesi günü kabul edilmiş, Meclis Başkanı Köksal Toptan’ın masasında da “imla hataları” incelenmesi gerekçesiyle yeni haftanın ilk çalışma günü olan pazartesi günü bekletilmiş ve 12 Şubat Salı günü sabah saatlerinde Çankaya Köşkü’ne sunulmuştu. Anayasa değişikliği teklifi 5 gündür Cumhurbaşkanı Gül’ün kararını beklerken, Gül’ün onaylamak ya da onaylamamak konusundaki kararı için 15 günlük anayasal süresi ise 26 Şubat’ta doluyor. Gül’ün teklifle ilgili önümüzdeki hafta içinde kararını netleştirmesi bekleniyor.
Gül'ün 12 Şubat Salı gününden bu yana özellikle sivil toplum örgütleriyle yoğun biçimde görüştüğü de biliniyor. Hafta sonunu İstanbul'de geçirecek olan Gül'ün, burada da sivil toplum örgütlerinin nabzını yoklamaya devam etmesi bekleniyor. Gül'ün tomlumun çesitli kesimlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmeler ise genelde resmi programına yansıtılmıyor.
“HERKESİ KUCAKLAYACAĞIM” DEMİŞTİ
Gül’ün, gerek üniversite ve yargıdan gelen sert eleştiriler ve tepkiler, gerekse de “kanunları jet hızıyla onaylıyor” eleştirileri nedeniyle türban teklifini bekletmeyi tercih ettiği kaydediliyor. Kulislerde ise, seçildikten sonra Meclis’teki and içme töreninde bütün vatandaşları kucaklayacağını belirterek “tarafsızlığımı titizlikle koruyacağım ve devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim” diyen Gül’ün, göreve geldiğinden bu yana en zor tercihle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekiliyor. Ancak yapılan yorumlar Gül’ün, türban teklifini onaylamama ihtimalinin olmadığına işaret ediyor.
HERKES GÜL’Ü BEKLİYOR
Cumhurbaşkanı Gül’ün türbanla ilgili nasıl bir karar vereceği merakla beklenirken başta AKP ve MHP olmak üzere siyasi partiler, üniversiteler ve yargı da Gül’den çıkacak karara kilitlendi. AKP ile MHP arasındaki mutabakat kapsamında bulunan ve çene altı bağlama formülünü öngören YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesi konusundaki tartışmalar devam ederken, her iki parti de Gül’den çıkacak kararın ardından harekete geçecek.
Çene altı bağlama formülünü tabanına kabul ettiremeyen AKP, türbanla ilgili yeni formül arayışına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. AKP bu çalışmaları hayata geçirmek için yasanın onaylanması halinde CHP'nin Anayasa Mahkemesi başvurusunun sonucunu beklemenin daha doğru olacağını seslendiriyor.
Anayasa değişikliğine destek vererek AKP’nin elini rahatlatan MHP ise “mutabakata uyulması”nı ve Cumhurbaşkanı Gül’ün onaylamasının ardından da hemen harekete geçilerek, YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesinin değiştirilmesini istiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin bu yöndeki beklentilerini geçen hafta Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, “çarşaf, peçe ve benzeri kıyafetlerin üniversitelerden uzak tutulması isteniyorsa ek 17’nci maddede değişiklik yapılması zorunludur” sözleriyle ortaya koymuştu. AKP’nin sağlanan mutabakata uymasını bekleyen MHP, “anayasal sürecin tamamlanması ve ardından da değişikliğin yapılması”ndan yana tavır izliyor.
CHP'DE GÜL'Ü BEKLİYOR
Gül’ün kararını bekleyen partiler arasında CHP ve DSP de bulunuyor. Her iki parti de Gül’ün anayasa değişikliğini onaylamasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hazırlıkları yapıyor. CHP ve DSP’nin başvurusunun ardından ise türbanla ilgili son sözü Anayasa Mahkemesi söyleyecek.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...