Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da, İsrail'in 51 gün süren saldırılarının varılan ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanmasının ardından ilk kez kameraların karşısına geçerek, Gazze'de yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yıkıma uğrayan Gazze'nin imarının Ulusal Uzlaşı Hükümeti ve özgür dünyanın sorumluluğu olduğuna işaret eden Meşal, "Filistinliler arasındaki milli birliğin, işgalciyle yaşanan bu savaş sırasında sağlamlaştığını" belirtti.
"İsrail ordusunun seçkin askerlerinin haysiyetleri ve yetenekleri, seçkin Filistin direnişinin ayakları altına alındı" diyen Meşal, "İsrailli yetkililerin, Gazze'de hayali zafer arayışında olduklarını" savundu.
Hamas'ın "el-Asfu'l el-Me'kul" adını verdiği savaşta, "karşılıklı korku, acı ve güvenlik kaybında denge sağlandığını" ifade eden Meşal, "İsrailli komutanlar, hesapları ve öngörülerinin aksi yönünde gerçekleşen direnişin yöntemleri karşısında hayrete düştü" dedi.
Meşal, yaşanan bu savaşta, "İsrail'in, mağdur devlet/güçlü devlet imajının bozulduğunu ve gerçek suçlu imajının ortaya çıktığını" vurgularak, "Gazze'ye yönelik savaş, bizi Filistin topraklarının tamamının özgürleştirilmesine daha da yaklaştırdı. Önümüzdeki süreçte Filistin ve Arap gücü tam kapasiteyle kullanılmalı" diye konuştu.
Meşal, "direnişin silahının kutsal olduğunu ve çekişme ortamlarından uzak tutulması" gerektiğini ifade etti.
"Mısır, dolaylı yoldan yapılan ateşkes görüşmelerine kucak açtı ancak ondan beklentimiz daha büyük" diyen Meşal, Mısır'a, "Gazze ile arasındaki Refah Sınır Kapısı'nı açma" çağrısında bulundu.
Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nden, Gazze'deki Filistin halkına yönelik yardım programının hızlandırılmasını isteyen Meşal, Hamas'ın, uzlaşı için yapılan görüşmelerdeki anlaşmaların arkasında durduğunu belirtti.
"Direnişsiz siyaset olmaz"-
"Direnişsiz siyaset olmaz" değerlendirmesinde bulunan Meşal, "Direniş ve silahı kutsaldır, Filistin halkının sembolü, koruyucu kalkanı ve vatanın tümüyle özgürleştirilmesinin yoludur. Çekişme ve ihtilaf ortamlarından uzak tutulmalıdır. Bizi ve çıkarlarımızı korumak ve savunmak içindir" dedi.
Meşal, son yaşananların Filistin'in özgürleştirilmesi yolunda yeni ufuklar açtığını, Filistin davasının, İslam ve Arap dünyasındaki yerini yeniden gündeme getirdiğini kaydetti.
Saldırılar sırasında dışarıdan gelen desteklere de değinen Meşal, "Bizi masa altından destekleyenler, açıktan destek verenlerden kat be kat fazla. Biliyorum ki Arap alemindeki resmi çevreler, bu savaşta bizi destekleme konusunda çeşitli tutuma sahip. Kimileri gönülden, kimileri de istemeyerek destekliyor. Bazıları ise başka seçenekleri bekliyor" diye konuştu.
Direnişin, Kahire'de yürütülen dolaylı müzakerelerde istediklerinin bir kısmını aldığını ve Filistinli grupların, liman ve halimanı inşası konusunda taviz vermediğine işaret eden Meşal, "direnişin silahının, geri kalan taleplerin gerçekleşmesinin teminatı olduğunu" dile getirdi.
"Erdoğan asil bir adam"
Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Meşal, "Cumurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum. O, saldırılar sırasında seçim çalışmalarına ve içişlerine dalıp da Gazze'yi unutmayan asil bir adam" ifadesini kullandı.
Meşal ayrıca Katar, Tunus, Sudan, Malezya ve Latin Amerika ülkelerine teşekkür etti.
Siyasi Büro Başkanı Meşal, konuşmasının sonunda şunları kaydetti:
"Gazze'deki direniş, İsrail'in caydırıcılık ve yenilmez ordu imajına darbe indirdi. İsrail'in onlarca yıldır üstün gelen geleneksel güvenlik ve askeri teorisini zedeledi. El-Asfu'l el-Me'kul savaşı, İsraillilerin birçoğunun psikolojisini altüst etti ve İsrailli yetkililer, halklarını zafer kazandıklarına ikna etme konusunda aciz kaldı."
Takvim belirlenmedi
Öte yandan, Kahire'de dolaylı görüşmeler yürüten Filistin heyetinde yer alan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Merzuk, Refah kentinde düzenlediği basın toplantısında, "Gelecek müzakerelere ilişkin henüz bir takvim belirenmedi. Müzakerelerin yeniden başlamasındaki hedef, halkımızın talepleri ile direnişin ertelenen şartlarını gerçekleştirmek ve şu ankinden daha iyi, kabul edeceğimiz bir ateşkes anlaşmasına ulaşmak" dedi.
Ebu Merzuk, "Anlaşmada istediğimiz her şeyi aldık ancak Batı Şeria'yla ilgili taleplerimiz, havalimanı ve limanın da arasında olduğu bazı meseleler tehir edildi" dedi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hiçbir şartının gerçekleşmediğini ileri süren Merzuk, "Direnişi silahsızlandıramadı, askeri güçlerin ve direnişin silahlarının gelişmesini engelleyemedi" ifadelerine yer verdi.
Ebu Merzuk, "kara savaşında zafere ulaşmanın yanında değerler, ahlak ilkeleri ve İsrail uçaklarının engellenmesinde zafer kazandıklarını" belirterek, gelecek müzakerelerin, mevcutun altında olmasına izin verilmeyeceklerini söyledi.
İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde Filistinli gruplarla varılan ateşkes çerçevesinde İsrail, 26 Ağustos'ta saldırılarını durdurmuştu.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...