İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılan Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu sanıkların kimlik tespitleri yapılıyor.
Dink'i öldürdüğü öne sürülen O.S. 18 yaşından küçük olduğu için duruşma CMK'nın 185'inci maddesi uyarınca kapalı olarak yapılacak.
Bu nedenle duruşmaya sanıklar, taraf avukatları ve müşteki olan Dink ailesi dışında kimse alınmayacak. Davanın ilk duruşmasında 500 avukat gönüllü müdahil yer alacak.
Yasin Hayal'in, bir süre önce adliyeye getirilirken sarf ettiği "Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı" sözleri dolayısıyla iddianamede mağdur olarak yer alan Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk ise yurtdışında olduğu için duruşmaya katılmayacak.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yurtdışından da çok sayıda kişinin takip etmesi beklenen duruşma sebebiyle İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi doğrultusunda, adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı.
ADLİYE ÖNÜNDE SÖZ DÜELLOSU
Bu arada, dava nedeniyle adliyeye gelen sanık Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut, gazetecilerin soruları üzerine, "Davadan hiçbir şey beklemiyorum. Türk adaletinin bir şekilde baskı altına alınmasını da protesto ediyorum. Buradan karar ne çıkarsa çıksın hiçbir kararı adil kabul etmeyecekler. 'Niye bütün Türkler mahkum edilmedi' diye muhtemelen açıklama yapacaklar" dedi.
Ortada bir örgüt ve çete olmadığını savunan avukat Turgut, çete suçlaması için zorlama yapıldığını öne sürdü.
Turgut, Yasin Hayal'i kullananların yargılama sırasında ortaya çıkacağını söyleyerek, müvekkilinin milli duygularından yararlanıldığını savundu.
Bu arada Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve kızları Delal ve Sera Dink adliye binasına girerken avukat Fuat Turgut, "Hepiniz Ermenisiniz. Ermeni pasaportunuz var" diye bağırdı.
Bunun üzerine müdahil avukatlarından Ümit Abanoz, Fuat Turgut'un üzerine yürüyerek, "Cübbeni çıkart sen provokatörsün" diye tepki gösterdi ve "Dışarı çıkartın bunu" dedi.
Gerginlik, polislerin araya girmesiyle sona erdi. Duruşma nedeniyle Cengiz Çandar, Leyla Umar, Ali Bayramoğlu, Perihan Mağden, Ethem Mahçupyan, Ayşe Önal, Aydın Engin, Prof. Dr. Eser Karakaş ve eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da adliyeye geldi.
"Soruşturmada eksikler var"
Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin ise soruşturmanın başından sonuna kadar eksiklikler içerdiğini savundu.
Avukat Çetin, suikast ile ilgili ihbar yapıldığını ancak bazı polislerin bu ihbarı değerlendirmediğini dolayısıyla da ihmali bulunan polislerin de yargılanması gerektiğini savundu.
Çetin'in bir diğer talebi de sanıkların cinayetten önceki telefon konuşmalarının kayıtlarının tekrar dosyaya girmesi.
Rakel Dink'i bin kişi karşıladı
Bu arada Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile kızları Delal ve Sera Dink de adliyeye geldi.
Rakel Dink ve yanındakiler, adliyeye gelmeden önce Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa heykelinin bulunduğu meydanda basın açıklaması yapmak üzere bekleyen yaklaşık bin kişilik grubun arasından alkışlar eşliğinde geçti.
Aile, etraflarını çeviren bir grup gencin ortasında yürüyerek adliyeye ulaştı. Rakel Dink, basın mensuplarının sorularına yanıt vermedi.
KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMALI
Müdahil avukatlardan Ergin Cilmen, öğleye kadar kimlik tespitlerinin yapıldığını söyledi. Cilmen, adliyedeki fiziki ortamın yeterli olmadığını söyledi. "Cinayetle ilgili olarak İstanbul Emniyeti, Trabzon Emniyeti ve Trabzon jandarmasının büyük hataları" var diyen Cilmen, "Bu kamu görevlileri yargılanmadıkça bu davadan gerçek sonuç hiçbir zaman alınmamış olacak" dedi
BARBOROS PARKINDA PROTESTO
Dink davasına başlanmadan önce Beşiktaş Adliyesi yakınında bulunan Barbaros Parkında bir araya gelen yüzlerce kişi, Dink’in öldürüşünü bir kez daha lanetledi.
Dink’in 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davası öncesinde aralarında Bin Umut adaylarından Mehmet Ufuk Uras ve Doğan Erbaş, Baskın Oran, Oral Çalışlar, Hakan Tahmaz, Aslı Erdoğan, Ragıp Zarakoğlu, Mehmet Ali Alabora, Ece Temelkuran, Gençay Gürsoy, çok sayıda siyasi parti, sendika, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi Beşiktaş Barbaros Parkı önünde bir araya geldi. "Hepimiz tanığız adalet istiyoruz" yazılı siyah pankart açan grup, "Hepimiz Ermeni'yiz hepimiz Dink'iz" yazılı siyah dövizler taşıdı.
Yakalarda Hrant Dink'in resimlerini taşıyan grup, duruşma öncesi parka gelen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'i alkışlarla karşıladı.
Hrant Dink Davasını İzleme Koordinasyonu adın açıklama yapan Torez Dinçöz, "Barış güvercinini güpegündüz ensesinden kurşun sıkarak öldüren katiller bugün yargılanmaya başlıyor" dedi. Dinçöz, gerçeklerin karartılmaması için toplandıklarını dile getirerek, “Dink'i yargılayan mahkemenin önünde biz de vardık. Onu hedef haline getirenleri kınayan da bizdik. Yeterince güçlü değilmişiz ki, sesimizi, kardeşimizi elimizden aldılar. Toplumu bölen milliyetçiliğe, nefret üreten ırkçılığa karşı, barışın, kardeşliğin, farklılıklarımızla birlikte yaşamanın sesi olacağız” diye konuştu.
Dinçöz, Dink gibi kendilerinin de bu ülkenin insanlarının aydınlık geleceğine inandıklarını belirterek, “Korkunun değil umudun, düşmanlığın değil sevincin, savaşın değil, barışın kazanacağını biliyoruz. Dink'i öldürenler bu ülkeye barışı ve huzuru çok görenlerdir. Onlar, korku ve vicdansızlık her yere hakim olsun istiyor. Hakların kardeşliğini savunmak için buradayız" dedi.
Dinçöz’ün açıklamasının ardından grup dağılırken, yaklaşık 100 kişilik bir grup, duruşma sonuna kadar Barbaros Parkında sesiz bekleyecek
cnnturk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |