Herkesin Şişmanlık Mevsimi Farklı Oluyor!!
Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, “Metabolizma vücutta enerji döngüsünü kontrol eder ve tüketimin bir kısmından da sorumludur. Vücudun enerji ihtiyacı ve enerji üretme hızı çevresel faktörlerden etkilenir dedi.
Küresel ısınmanın etkisiyle mevsimlerde meydana gelen değişiklikler, hem sıcaklık derecelerini, hem de havadaki nem oranını etkiliyor. Eskiden kış ayları şişmanlık mevsimi, yaz ayları zayıflama mevsimi olarak değerlendirilirken; son yıllarda insanlar yazın daha çok kilo aldıklarından, yüksek sıcaklık ve nem oranları yüzünden hareketsiz kalmaktan şikayet ediyor.
Acıbadem Fulya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter, “Metabolizma vücutta enerji döngüsünü kontrol eder ve tüketimin bir kısmından da sorumludur. Vücudun enerji ihtiyacı ve enerji üretme hızı çevresel faktörlerden etkilenir. Vücut istirahat halindeyken hayati organların işlev görmesini sağlamak için gerekli olan enerjiye' Bazal metabolizma hızı” adı veriliyor. Bu günlük enerji kullanımının yüzde 70’ini oluşturuyor. Günlük fiziksel aktivite ile günlük enerjinin yüzde 20’lik kısmı yakılıyor. Ayrıca termogenez adını verdiğimiz vücut ısısının sağlanması için enerji tüketimi vardır ve bu günlük enerjinin yüzde 10’una karşılık geliyor. Soğukta vücut ısısını korumak için daha fazla enerji yakılırken yazın o kadar enerji gerekli olmaz. Kullanılmayan enerji ise yağ olarak depolanır” dedi.
Toplam enerjinin yüzde 10’u
Kışın vücut ısısını korumak için termogenezle daha fazla enerji yakılır. Yani enerji kullanımı artmıştır, ancak bu artışın rol oynadığı oran (termogenez) toplam enerjinin sadece yüzde 10’udur. Isı için kullanılan enerji yüzde 50 artmış olsa bile bu toplam enerji tüketiminde sadece yüzde 5’lik bir artış olup düşük bir oran olarak kalır. Öte yandan tüm canlılar kışın bu tür artan enerji ihtiyaçlarını gidermek için daha kalorili gıdalarla beslenirler. Yine bireylerin günlük aktivite ile harcadıkları enerji de mevsimden mevsime değişmektedir.
ŞEKER HASTALARI ZOR KiLO VERiYOR
Şeker hastaları hem hastalıklarının merkezinde olan insülin direnci ve metabolik değişikliklerle hem de kullandıkları bazı ilaçlar nedeniyle zor kilo verirler. Yapılan çalışmalarda diyet ve egzersiz uygulayarak zayıfladıktan sonra, tekrar kilo alıp veren sağlıklı bireylerde her kilo alım dönemiyle beraber metabolik riskin daha fazla arttığı gösterilmiştir.
Diyabete eğilimi olan bireyler daha hızlı diyabet geliştirirler. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve egzersiz programının sürekli uygulanması ve kalıcı olarak benimsenmesi önemlidir. Bu yolla inilen kiloda kalma sağlanır ve tedavi başarılı olur. Glukoz metabolizması bozuk olan bireylerde her kilo artımı ile beraber insülin direnci ve kan şekeri düzeylerinde artış olur, hastalık ilerler ve tedavi güçleşir.
Kaynak: Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |