Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin harcamalarının artırılması durumunda borçlanma ihtiyacının da arttığına, gelirden vazgeçildiğinde de aynı şeyin olacağına dikkati çekerek, ''Son bir iki yıldır biz, girişimciler, işadamları, iş-aş üretenler lehine muazzam bir şekilde gelirlerimizden vazgeçtik'' dedi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) meclis toplantısı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Ulrich Zachau'nun katılımıyla yapıldı.
Şimşek, konuşmasında, Türkiye'nin, rekabet açısından güçlü taraflarından birisinin girişimcilik ruhu olduğunu, girişimciliğin ekonomik büyümenin ve kalkınmanın motoru olduğunu söyledi.
Yeni teşvik sistemi tebliğinin bu hafta sonu veya hafta başında yayımlanacağını bildiren Şimşek, daha önceki konuşmalarında ''hiçbir sistemin mükemmel olmadığı, teşvik sistemini daha akılcı ve kapsamlı hale getirmek için çalışmalar yapacaklarını'' ifade ettiğini hatırlattı.
Şimşek, ''Şu anda gerek bölgesel gerek sektörel ve gerekse Türkiye'nin açıklarını azaltacak büyük yatırımlara yönelik yeni teşvik çerçevesini oturttuk'' dedi.
İŞLETMELERİN MEVCUT KAPASİTESİNİ KORUYACAK BİR SÜRÜ ADIM ATTIK
Yeni teşvik sistemindeki KDV ve gümrük muafiyeti indirimi, prim desteği, kurumlar vergisi indirimi, faizsiz kredi imkanı, bedava arsa tahsisi unsurlarından bahseden Şimşek, şöyle konuştu:
''Maliye Bakanlığı olarak, buradaki şirketlere ortağız ama 72 milyonun hakkını temsil etmek üzere bir ortaklık söz konusudur. Onun için bu ortaklık güçlü şekilde devam edecek. Biz girişimcilerimizin önünü açacağız, onlar yatırım yapacaklar, risk alacaklar, inşallah kar elde edecekler ama en önemlisi istihdam sağlayacaklar. Bu teşvik sistemi radikal bir teşvik sistemidir.''
Sanayicilerin (teşvik yeni yatırımlar için getirildi ama şu anda sıkıntıdayız. Kapasiteyi koruyacak adımlar da atın) şeklindeki söylemlerine değinen Şimşek, ''O adımlar zaten atıldı, atılmaya devam ediliyor. Vergi indirimlerinden tutun bir sürü diğer teşviklere kadar, kredi garanti fonuna kadar...'' dedi.
DEVLETİ HARCATMAYIN, BEDELİ SİZDEN ÇIKAR...
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, konuşmasında sanayicilere hitaben (devleti harcatmayın, harcatırsanız bedeli zam ve vergiler olarak sizden çıkar) sözlerine yanıt veren Bakan Şimşek, şunları kaydetti:
''Sayın TOBB Başkanımız dediler ki, aman kamuyu harcatmayın... Çok doğru, o konuda kendisine katılıyorum. Fakat kamunun borçlanma ihtiyacı sadece harcamadan kaynaklanmıyor. Harcamalarınızı artırdığınız zaman borçlanma ihtiyacınız artar ama gelirden vazgeçtiğiniz zaman da borçlanma ihtiyacınız artar. Son bir iki yıldır biz, girişimciler, işadamları lehine, iş-aş üretenler lehine muazzam bir şekilde gelirlerimizden vazgeçtik. Geçen sene ilk defa primlerde işveren katkı payını yüzde 19,5'tan yüzde 14,5'a düşürdük ve bunun bize maliyeti en az 5 milyar liradır. Bunu hazine ödüyor.
Türkiye kamu harcamaları ile ekonomideki bu daralmayı engelleyemez, nitekim engelleyemedi. Çünkü Türkiye, özel sektör liderliğinde büyüyor. Son 5-6 yıldır büyümenin motoru vatandaşın tüketimi ve özel sektör yatırımıdır.''
Türkiye'yi bir yandan krizin etkilerinden korumaya çalıştıklarını, öte yandan çıkış dönemine hazırlamaları gerektiğini ifade eden Şimşek, ''Dünya da normalleşecek, hiçbir kriz sonsuza kadar devam etmez. Bu krizden çıkış başladığında, dünya normalleşme sürecine girdiğinde, ki bunun sinyallerini alıyoruz. Türkiye buna hazırlıklı olmalı. Türkiye yeniden bir çıkış dönemine girmiş olmalı. Bu teşvik sistemi bunun en önemli unsurlarından birisidir'' diye konuştu.
BANKALAR, KOBİ'LERE KREDİ VERİRKEN TEMKİNLİ OLMASIN
Krizle birlikte talebin yanı sıra fonlarda da daralma olduğunu, Türkiye'de bankalar çok sağlıklı yapıya sahipse de ortalık toz dumanken temkinli davranmaya ve kredi verirken çok seçici olmaya başladıklarını belirten Şimşek, hükümet olarak kredi garanti fonunda yeni model geliştirdiklerini söyledi. Bakan, şunları anlattı:
''O modelle Hazine olarak 1 milyar liralık destek vereceğiz. O destek sayesinde 10 milyar liralık kredi hacmi oluşacak. Bankaların, KOBİ'lere kredi vermede temkinli olmalarına gerek yok. Riskin yüzde 65'ini Hazine taşıyacak.''
BİRÇOK SEKTÖRDE VERGİ İNDİRİMİNE GİTTİK
Dünya ekonomisinde bugün bazı belirsizlikler hakim olduğunu kaydeden Şimşek, ''Bu belirsizlikler hemen kalkacak türden değil. Dünya ekonomisindeki makro ekonomik dengesizlikler geçici olarak giderilse de yapılması gereken çok şey var. Türkiye olarak biz yeni döneme hazırlık açısından her türlü çabayı gösteriyoruz'' dedi.
Bakan Şimşek'in, sanayicilerden bazı sorular geldiğini, başka bir gün Gaziantep'e geldiğinde rahat bir ortamda soruları yanıtlamak istediğini ifade etmesi üzerine sanayiciler ısrar ettiler. Bunun üzerine bir soru alan Şimşek, ''üretim yapanlara teşvik yok, sıkıntımız had safhada'' şeklindeki ifadesine yanıt verdi.
Kredi garanti fonu ile finansman imkanı sağladıklarına, gelirlerinin azaldığı dönemde birçok sektörde vergi indirimine gittiklerine ve prim yükünü düşürdüklerine işaret eden Şimşek, ülkeyi eğitimde, sağlıkta ve yol yapımında donattıklarını anlattı.
Şimşek, ''Bu vatandaşımız, işverenimiz ve mevcut şirketimiz için. Kamu olarak birçok adım atıyoruz. Otomotiv, mobilyada birçok sektörde vergi indirimi kısmen sürüyor. Üretime devam eden şirketlere eleman çıkarmayın, onların ücretlerini biz ödeyelim dedik '' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...