Hocalı katliamını gözler önüne seren sergi, 19 Şubat'a kadar gezilebilecek.
Hocalı katliamını anlatan sergi, Taksim Metro İstasyonu Sergi Salonu'nda açıldı. Açılışa; Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili ve İreli Gençler Teşkilatin Başkanı Jeyhun Osmanlı ile çok sayıda Türk ve Azeri yetkili katıldı.
Sergi öncesi düzenlenen konferansta İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Eğitim Araştırma ve Medya Departmanı Genel Müdürü Nebat Karakhanova'nın açılış konuşmasının ardından Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, Türk Dili Konuşan Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Halil Akıncı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milletvekili ve İreli Gençler Teşkilatı Başkanı Jeyhun Osmanlı, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynelov birer konuşma yaptı.
Kürsüye gelen Azerbaycan Spor ve Gençlik Bakan Yardımcısı Intıgam Babayev, dünyanın Hocalı katliamı konusunda çok az şey bildiğini ifade ederek, düzenlenen toplantı ve resim sergisinin önemine vurgu yaptı. Babayev, Ermenilerin Azeri halkını Hocalı'da hunharca katlettiğini dile getirdi. Intıgam Babayev, Hocalı'nın bir soy kırım olduğunu, bunu dünya anlatmak için gençlere büyük işler düştüğünü ifade etti.
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doçent Doktor Nesrin Sarıahmetoğlu ise, Hocalı katliamını anlatan '26 Şubat 1992'den bugüne kadar Hocalı' başlıklı konuşmasını yaptı. Sarıahmetoğlu'nun ardından Hocalı katliamından sağ kurtulan bazı tanıklar yaşadıklarını anlattı. ASAİF Başkanı Orhan Akberov, adlı kampanya hakkında bilgi verdi. Kısa metrajlı film gösteriminin ardından sergi gezildi. Sergi, 19 Şubat 2012 tarihine kadar gezilebilecek.
HOCALI KATLİAMI
Rusya'nın 366. Motorize Piyade Alayı'nın desteğini alan Ermeni güçleri, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Azeri sivilleri toplu şekilde katletti. Hocalı'da 106'sı kadın, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan Türkü katledildi. 150 kişi kayboldu. 487 kişi ağır şekilde yaralandı. Naaşlar üzerinde yapılan incelemede; insanların yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görüldü.
ORTAK ANMA GÜNÜ
Müslüman toplumların 20'nci yüzyılda maruz kaldıkları insan hakları ihlallerini, baskıları ve yaşadıkları trajedileri anmak üzere, İstanbul'da yapılan İKÖ Uzmanlar toplantısında, 1947 yılında Filistin'de yaşanan Deir Yassin Katliamı'nın gerçekleştiği gün olan 9 Nisan tarihi 'Ortak Anma Günü' kabul edildi.
Haziran 2008 tarihindeki 38. İslam Konferansı Örgütü Dışişleri Bakanları toplantısında bu tarih, uluslararası barış ve işbirliği çalışmalarına destek vermek ve ortak tarih bilincinin geliştirilmesi amacıyla İKÖ Gençlik Forumu'nun teklifiyle Srebrenitsa Katliamını, Hocalı Katliamını ve Kıbrıs Sandallar Katliamını da kapsayacak şekilde alındı.
Aynı toplantıda, bu Ortak Anma Günü'ne ilaveten, 20'nci yüzyılda Müslüman toplumların maruz kaldığı bütün trajediler konusunda gençlerin bilinçlendirilmesine yönelik ulusal eğitim programları hazırlanması için İKÖ üyelerine çağrıda bulunuldu. İKÖ Gençlik Forumu'nun da İKÖ ülkelerindeki gençlik örgütlerine, bu anma günü çerçevesinde gerçekleştirecekleri kampanyalar için destek vermesi kararlaştırıldı.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...