Emektar Hubble Uzay teleskobu artık yaşlanmaya başladı.Yerini devredeceği günü sayıyor.Peki bu teleskop görevi bırakacak mı? Artık kullanılmayacak mı?
Yaklaşık 550 km üzerimizde, her 97 dakikada bir üstümüzden geçen dev bir cisim var. Bu cisim, bir teleskop ve uzun yıllardır uzay keşfimizin öncülüğünü yapmakta.
Hubble Uzay Teleskobu, fiziksel olarak çok dikkat çekici olmayabilir. Kendisini, bir otobüs boyutlarında ve iki fil ağırlığında, güneş enerjisi toplamak için iki büyük kola sahip gümüş renkli bir kutu olarak düşünebilirsiniz. Ancak bu kutu, astronomlar için en değerli cihazlardan biri. Hubble'ın uzaya gönderilmesi NASA için o kadar büyük bir etki yaratmış durumda ki, kendisi "Galileo'nun teleskobundan bu yana astronomideki en belirgin gelişme" olarak tanımlanmakta.
İşte bu cihaz, bugünlerde 25. yaşını kutluyor. Hubble her zaman şimdiki gibi hayranlık ile izlenmiyordu. Hubble'ın 24 Nisan 1990 tarihinde Kennedy Space Center, Florida'dan uzay aracı Discovery ile beraber uzaya gönderilmesinin bir gün sonrasında, bilim adamları büyük bir sorunun bulunduğunu fark ettiler. Teleskobun asıl aynasında bir kusur bulunmaktaydı: Aynanın dış kenarı, olması gerekenden 2.2 mikron (insan saçının kalınlığının yaklaşık olarak 50'de biri) daha düzdü. Bunun sonucu olarak da Dünya'yı hayran bırakması beklenen görüntüler, bulanık görünüyordu.
Aralık 1993 tarihinde, Endeavour astronotları tarafından teleskop onarıldı.
Hubble'ın bu kadar özel olmasının en önemli sebebi, NASA'nın deyimiyle "nihai doruk" noktasında bulunuyor olması. Dünya'nın atmosferinin bozucu etkisinin üzerinde, ışık kirliliğine sahip şehirlerin çok dışında ve bulutların ve fırtınaların uzağında bulunması, Hubble'ın uzayı kesintisiz olarak görebilmesini sağlıyor.
Bilim adamları da bu görüntü avantajını pek çok kez kullanarak yıldızlar, gezegenler, galaksiler ve evrenimizde varlığını bile bilmediğimiz noktaları izleyerek önemli pek çok buluşa imza attılar. Teleskop, bu güne kadar 1 milyonun üstünde incelemede bulundu ve astronomlar tarafından Hubble'ın verileri 12.700'den fazla bilimsel makalede kullanıldı. Bu da Hubble'ın, "üretilen en etkili bilimsel araçlardan biri" olmasını sağlıyor.
Hubble, 25. yaşında, emekli olacağı günü bekliyor. NASA, ilk olarak, uzaya bir "shuttle" göndererek Hubble'ı geri getirmeyi planlıyordu ancak Hubble, "shuttle" programından daha uzun bir süre çalışmayı başardı. Şimdi ise NASA'nın bu emektar teleskobu Dünya'ya geri getirip suya indirmek için yeni bir yöntem bulması gerekiyor.
Her ne kadar Hubble hayranları bu zamanın yakında olmadığını ümit etseler de NASA2018 yılında yeni bir uzay teleskobunu, James Webb Uzay Teleskobu, uzaya göndermeye hazırlanıyor. Bu yüzden de Hubble'ın, önümüzdeki 5 yıl içerisinde emekliye ayrılacağı kesin gibi görünüyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...