Kalp hastalarının Ramazan ayında oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, şunları söyledi: "Koroner arter hastalığı bilinen veya kalp krizi geçiren hastaların şayet herhangi bir şikayeti yoksa, ilaçlarını düzenli kullanıyor ve yapılan kalp muayenesinde bir problem tespit edilmediyse oruç tutmalarında sakınca yoktur. Yapılan çalışmalarda Ramazan ayında kalp krizlerinde herhangi bir artış tespit edilmemiştir. Ramazan ayında görülen kalp krizlerinin nedeni daha çok iftar veya sahurda yenilen ağır yemeklerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle iftar ve sahurda ağır yemek yenmemeli ve yemek sonrası sigara tiryakilerinin aşırı sigara içmemeleri önerilmektedir. Özellikle sigara sonrası ani tansiyon yüksekliği, koroner spazm ve pıhtılaşmayı artırarak kalp krizlerini tetikleyebilir."
"Yapılan araştırmalar, orucun kalp yetmezliğinden hastanelere yatış sıklığını artırmadığını da gösteriyor." diyen Prof. Dr. Ergün Seyfeli, şunları ekledi: "Fakat buna rağmen kalp yetmezliği olan hastalar koroner kalp hastalarına göre daha riskli bir grubu oluşturuyor. Bu hastalar yaz aylarında ve uzun açlık döneminde halsizlik, bitkinlik, tansiyon düşüklüğü, aritmiler ve şuur değişikliğine kadar ilerleyen klinik tablo ile karşılaşabilirler. Bu nedenle kalp yetmezliği hastaları mümkünse oruç tutmamalı, tutmak isteyenlerin ise oruç tutmadan önce mutlaka kendilerini takip eden kardiyoloji uzmanına danışmalıdırlar."
SICAK HAVALARDA SU VE TUZ KAYIPLARINA DİKKAT
Prof. Dr. Ergün Seyfeli, oruç tutan kalp hastaları yaz aylarına gelen Ramazan ayında gün ışığında fazla kalmamaya dikkat etmelerini isteyerek, şunları anlattı: "Sıcağın en yoğun olduğu öğle vakitlerini kapalı ve klimalı ortamlarda, mümkünse en az hareketle geçirmeye özen göstermeliler. Açık renkli, bol ve terletmeyen elbiseler giyilmesi uygundur. Özellikle sıcak altında ve efor gerektiren işlerde çalışan hastalar terleyerek veya idrar söktürücü ilaç kullanıyorlarsa idrarla önemli miktarda sıvı ve elektrolit kayıpları yaşayabilir. Bu durumdaki hastalarda halsizlik, tansiyon düşüklüğü, şuur bulanıklığı, ritim bozukluğu hatta ölüme kadar ilerleyen klinik tablolar ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla idrar söktürücü ilaçların, tansiyon ilaçlarının dozları aşırı sıcak havalarda ve fazla sıvı kayıplarının olduğu durumlarda azaltılması gerekir. Açık havada veya efor gerektiren işlerde çalışan bir kalp hastasıysanız, mutlaka oruç tutmadan önce son kontrolleriniz ve kullandığınız ilaçları düzenlemesi için doktorunuza başvurun."
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |