Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kasım ayında ihracatın 4 günlük bayram tatiline rağmen 8 milyar 825 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5'lik artış yakalanmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
GÜMRÜKLERİMİZ BOŞ DURMUYOR
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dünya Ticaret Örgütü toplantısı için bulunduğu Cenevre'de Kasım ayı ihracatı verilerini değerlendirdi. Çağlayan, Kasım ayında ihracatın 4 günlük bayram tatiline rağmen 8 milyar 825 milyon dolar olarak gerçekleşip, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5'lik artış yakalanmasının iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ekim ayında ihracatın 10 milyar dolar sınırına yaklaştığını anımsatan Çağlayan, "Bu ay ise 9 milyar doların hemen altında. Kurban Bayramı tatili nedeniyle Kasım ayının 26'sında gümrüklerimiz tatile girdi. Yani, aslında bu yılki Kasım ayı verilerimiz, geçen yıla göre 4 gün eksik. Buna rağmen geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında artış yakaladık. Geçen yıl ve bu yılki Kasım aylarının ilk 26 günlerine bakacak olursak, artış oranı yüzde 8'in üzerine çıkıyor. Bu arada, bayram nedeniyle gümrükler kapalı olduğu için Kasım ayı kaydına giremeyen ihracat, Aralık ayı verilerine yansıyacaktır" dedi.
100 MİLYAR DOLARA RAHAT ULAŞIRIZ
Çağlayan, kayıt rakamlarına göre 87.6 milyar dolara ulaşan 11 aylık ihracatın, Aralık ayında gerçekleşecek performansla hedeflenen rakamı yakalayacağını ifade ederek, "Aralık ayında, geçen yıla göre çok ciddi bir artış yakalanacak. Sanıyorum bu yıl ilk kez 10 milyar doları geçeriz. Bu çerçevede, 98.5 milyar dolarlık hedefi rahat yakalarız. Hatta, kayıt rakamlarında bulunmayan altın ihracatı verilerinin de eklenmesiyle 100 milyar dolarlık barajı çok ama çok rahat geçeriz" dedi. Çağlayan, Kasım ayı sonunda 2008 Kasım'ına göre yüzde 27.3'lük gerileme gösteren 11 aylık ihracatın, TL bazında ise sadece yüzde 11.3 gerilediğini ifade etti.
Çağlayan, geçen ay tarım ürünleri ihracatının, hemen hemen 2008'in Kasım ayı düzeyinde gerçekleştiğini buna rağmen, madencilik ve sanayi ürünleri ihracatında sırasıyla yüzde 14.4 ve yüzde 1.5 artış yaşanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Sanayi ürünleri arasında demir-çelik ihracatının yüzde 8.6, çimento ve toprak ürünleri ihracatının yüzde 14, demir ve demir dışı metaller ihracatının yüzde 8.7 arttığını belirten Çağlayan, sayılan ürün gruplarının ihracat artışında, iyileşen piyasa koşullarının emtia fiyatlarını yukarı çekmesin de payı olduğunu kaydetti. Çağlayan, hazır giyim, taşıt araçları, elektrik-elektronik ürünleri ihracatında artış görüldüğünü, yaptıkları çalışmaların meyve vermeye başladığını ifade etti.
2010 TÜM DÜNYA İÇİN GÜZEL OLACAK
Dünya ticaretindeki gelişmeleri de değerlendiren Çağlayan, şöyle devam etti:
"Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından açıklanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda 2010 ile birlikte dünya mal ve hizmet ticaretinin canlanacağı ve 2010 yılında yüzde 6, 2011 yılında ise yüzde 7.7 büyüme gerçekleşmesinin tahmin edildiği ifade edilmektedir. Ancak bununla birlikte, ihracatımızda en büyük pazarımız olan AB'de, özellikle de euro bölgesinde ekonomik büyümedeki toparlanmanın nispeten zayıf seyredeceğinin beklenmesi, önümüzdeki dönemde ihracatımız üzerinde etkili olabilecektir. Ancak, bir diğer veri AB'de tüketici fiyatları Nisan ayından bu yana ilk defa ve beklentilerin de üzerinde binde 6 oranında arttı. Bu veri de, en büyük pazarımız olan AB'nin de zayıf da olsa toparlanmaya başladığının sinyalidir. "
TİM'İN DE YÜZÜ GÜLÜYOR
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kasım ayı ihracat verilerini Habur'da açıkladı. TİM'in verilerine göre, Ekim ayında toparlanmaya başlayan ihracat Kasım'da da artışını sürdürdü. İhracat, Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.54 artarak 8 milyar 691 milyon dolardan 8 milyar 825 milyon dolara yükseldi. Ocak-Kasım döneminde ihracat yüzde 27.31 azalarak 120 milyar 520 milyon dolardan 87 milyar 608 milyon dolara geriledi. Son bir yıllık dönemde de ihracat yüzde 27.07 azalışla 129 milyar 990 milyon dolardan 94 milyar 798 milyon dolar seviyesine düştü.
TEKSTİLCİLER UYKUDAN UYANDI
Sanayi ihracatı Kasım ayında yüzde 1.48 artarak 7 milyar 288 milyon dolara ulaştı. Geçen yıl Kasım ayında sanayi ihracatı 7 milyar 182 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Sanayi mamulleri ihracatı Kasım'da yüzde 2.57 artışla 5 milyar 690 milyon dolara yükseldi. Taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı yüzde 0.18 azalarak 1 milyar 442 dolara düşerken, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı ise yüzde 2.58 artarak 1 milyar 210 milyon dolara yükseldi. Elektrik ve elektronik ihracatı Kasım'da yüzde 4.13 artışla 849.2 milyon dolar oldu. Demir çelik ürünleri ihracatı yüzde 8.62 artışla 912.9 milyon dolara, demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 8.69 artışla 441.4 milyon dolara yükseldi
DEMİRÇELİK İHRACATI YARIYARIYA AZALDI
Oniki aylık dönemde ise sanayi ihracatı yüzde 29.76 azalarak 79 milyar 475 milyon dolara düştü. Geçen yılın aynı döneminde sanayi ihracatı 113 milyar 156 milyon dolar oldu. Aynı dönemde sanayi mamulleri ihracatı yüzde 30.05 düşüşle 62 milyar 615 milyon dolara, kimyevi ürünler ihracatı yüzde 33.85 azalışla 9 milyar 349 milyon dolara, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ihracatı yüzde 21 düşüşle 7 milyar 511 milyon dolara geriledi. Taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı yüzde 36.92 azalarak 25 milyar 702 milyon dolardan 16 milyar 213 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 18.56 azalarak 13 milyar 77 milyon dolar olarak gerçekleşti. Demir çelik ürünleri ihracatı da yüzde 43.19 düşüşle 11 milyar 74 milyon dolar oldu. Bir yıllık dönemde madencilik ihracatı da yüzde 29.01 azalışla 2 milyar 357 milyon dolara geriledi.
ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU AZALDI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel ekonomide finansal koşulların iyileştiğini ancak, henüz normal olmaktan uzak olduğunu belirterek, "Dünyanın ekonomik çıkış sağlaması için finansal istikrara ve özel talepte iyileşmeye kavuşması gerekiyor" dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Habur'un Türkiye ihracatının atar damarı olduğunu belirterek, Habur'un bölgedeki stratejik geleceğin sembolü olduğunu kaydetti.
Özel sektör kuruluşlarının yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcuna ilişkin bakiyenin, yılın ilk dokuz ayında yüzde 6 azaldığının altını çizen Büyükekşi, özel sektörün borç bakiyesinin 132.2 milyar dolara gerilediğini belirtti. "Bu durum Türkiye özel sektörü için çok büyük bir başarıdır" diyen Büyükekşi, tüm küresel kriz etkisine karşın şirketlerin borçlanmalarını arttırmadıklarını, bilakis azaltmayı başardıklarını söyledi. Büyükekşi, bu durumun umut verici ve moral tazeleyici olduğunu ifade etti.