IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından bazı bölgelerde peşmergelerle çatışmalar yer yer devam ederken, Erbil'in çevresine 7 ay önce terörist saldırılara karşı kazılan güvenlik hendekleri genişletiliyor.
IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından bazı bölgelerde peşmergelerle çatışmalar yer yer devam ederken, Erbil'in çevresine 7 ay önce terörist saldırılara karşı kazılan güvenlik hendekleri genişletiliyor. Özellikle Erbil ile Musul arasında kazılan kilometrelerce uzunluğundaki hendeklerin, stratejik noklarına peşmergeler konuşlandırıldı.
Irak Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olan yaklaşık 1 milyon nüfuslu Musul başta olmak üzere IŞİD'in saldırılarından kaçanların sığınmasıyla nüfusu 1,5 milyonu geçen Erbil'in çevresine yaklaşık 7 ay önce yapılan hendekler yeniden gözden geçiriliyor. Erbil'de geçen yıl düzenlenen ve 9 kişinin öldüğü intihar saldırısının ardından yaklaşık 7 ay önce yapılan hendeklere yenilerinin eklendiği belirtildi. Musul'dan peşmerge kontrol noktalarına uğramadan gelebilecek ve bombalı saldırılarda kullanılabilecek araçların kente girişini engellemek amaçlı kullanılmaya başlanan hendeklerin stratejik noktalarında peşmergelerin mevzileri ve kontrol noktaları bulunuyor. IŞİD'in ele geçirdiği Musul'dan gelen bütün tali yolların yanında ve açık arazide kilometrelerce uzunluğundaki hendeklerin genişliği 2, derinliği ise 3 metreyi bulurken, uzaktan bakıldığında sulama kanallarını andırıyor.
SURİYE SINIRINDA DA YAPILDI
Söz konusu hendekler bu yıl ise Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava sınırında yapılmış ve Suriye'deki Kürtlerin büyük tepkisini çekmişti. Rojava'daki Kürtler hendeklere karşı günlerce sınır kesiminde eylemler düzenledi. Irak Kürdistan Bölgesi yetkilileri ise hendeklerin sadece Rojava sınırında değil, Musul sınırında da yapıldığını dile getirmişti.
KAMPA YENİ ÇADIRLAR KURULUYOR
Bu arada, Musul'un yanı sıra Süryanilerin yaşadığı Karakuş İlçesi'ne IŞİD'in saldırmasından sonra Süryaniler, Arap,Türkmen ve Kürtlerin Erbil'e kaçışları ise sürüyor. Erbil'e gelen Musullu'lar, ilk etapta kente 50 kilometre mesafede bulunan Birleşmiş Milletler kampına sığınıyor. Mültecilerin sayısının her geçen gün daha da artması üzerine kamptaki çadır sayısı sürekli artıyor. Burada kendilerine verilen çadıra yerleşen mültecilerin en büyük sıkıntısı ise temizlik. Çocukla, kadınlar, yaşlılar sırayla kampın belirli yerlerinde bulunan ve az akan çeşmelerin altına girerek banyo yapıyor. Küçük çocukları yıkamak ise büyüklerine kalırken, bazı kadınlar ise küçük çocuklarını çadırlarının önüne koydukları leğenlerde yıkıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...