2011'in ilk yarısında bankaların 400 milyar euro, Avrupa'daki hükümetlerin ise 500 milyar euro tutarında borcu yeniden fonlaması gerekecek. Bununla birlikte aynı dönemde yüzlerce milyar euroluk mortgage destekli tahvilin de vadesi doluyor ve kredi piyasalarında olası bir karışıklığın işaretleri görülüyor.
Bu konuda araştırmalar yapan IlliquidX şirketinin kurucusu Celestino Amore, "Burada gördüğümüz şeyin açıkça ikinci bir kredi krizine dönüşme olasılığı var. Ayrıca bu seferki kriz öncekinden çok daha kötü olabilir... Hükümetler süreci yavaşlatacak adımlar attı ancak sorunlar ortadan kalkmadı. Ortada yeniden finanse edilmesi ve ya da çevrilmesi gereken trilyonlarca dolarlık borç duruyor" değerlendirmesini yaptı.
TALEP YETERSİZ KALACAK
Amore, varlık satışlarının tıpkı 2007'de kredi krizinin ortaya çıkmasına neden olduğu gibi şiddetleneceğini öngördü. Ancak, birçok fon yöneticisi ve büyük kurumların bono ve tahvil pozisyonlarını azaltmaya niyetli olması, yapılacak tahvil ihraçlarına yeterli talebin toplanmasını engelleyeceği değerlendirmesi yapılıyor.
Centre for Economic and Business Research adlı araştırma kurumu, geçen hafta euro bölgesindeki kriz öngörülerinin 2011’de gerçekleşme ihtimali en fazla tahminleri olduğunu açıklamıştı. Kurum, sadece İspanya ve İtalya'nın bahar aylarında yaklaşık 400 milyar euro tutarında yeniden finansman yapması gerektiğine dikkat çekmişti.
Tahvil ve bono piyasasında işlem yapan bir bankacı konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Sanırım, Ocak'ın hemen başında tahvil satışına hücum yaşanacak çünkü hiç kimse satış için fırsatı kaçırmak istemiyor" dedi.
ÜST ÜSTE UYARILAR GELİYOR
İngiltere'nin bireysel bankacılık alanında önde gelen bir kuruluşunun CEO'su da, 2011'in ilk yarısında işlerin sarpa sarabileceğini dolayısıyla tahvil ihraç planlarını hızlandırdıklarını söyledi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) da geçen ay açıkladığı son finansal istikrar raporunda, 'fonlama için rekabetin arttığı' uyarısını yapmıştı. İngiltere Merkez Bankası da geçen ay hem İngiliz hem de Avrupalı bankaların 'tahvil piyasalarındaki sıkışmalara' karşı kırılgan olduğu uyarısını yapmıştı.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...