Royal Society araştırmasına göre iklim değişikliği ve okyanusların ısınması albatroslar arasındaki 'ayrılık' oranını artırdı. Normal şartlar altında albatrosların yalnızca yüzde 1-3'ü kendilerininkini bırakıp başka eş arayışına giriyor, bu da genelde üreme sorunu yaşanırsa görülüyor.
Ancak 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15 bin 500 albatros çiftinin incelendiği araştırma, üreme sorunu yaşanmasa bile iklim sorunu nedeniyle bu durumun değiştiğini ortaya koydu.
İKİ NEDENİ OLABİLİR
Araştırmanın yazarlarından olan araştırmacı Francesco Ventura temelde iki spesifik neden olabileceğini söyledi. Bunlardan ilki ısınan sularda balık popülasyonunun azalması ve albatrosların yiyecek bulmak için daha uzaklara uçmak zorunda olmaları. Yiyecek peşine düşen albatros üreme zamanı vaktinde geri dönemediğinde de eşleri başka biriyle 'yola devam edebiliyor.' İkinci bir neden de yine suların ısınmasından kaynaklı olarak albatrosların stres hormonu seviyelerinin artması ve eşlerinin de bunu hissedip karşı tarafı suçlamaları.
Yeni Zelanda'da 30 yıldır albatroslar üzerinde araştırmalar yapan Dr Graeme Elliot da bu kuşların son yıllarda sayılarının azalmasının çiftleşme alışkanlıklarını da değiştirdiğini söyledi. Eşcinsel çiftlerin görülmeye başlandığını belirten Elliot, "Antipodes Adası'nda erkek çiftler görmeye başladık ki daha önce tanık olduğumuz bir durum değil. Bazı erkekler diğer erkeklerle eş oluyor çünkü dişi bir eş bulamıyorlar" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...