Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) eski Müsteşarı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, korona virüsün salgınının Türkiye ekonomisine etkileri ve atılması gereken adımlarla ilgili hükümeti uyardı.
Dünya genelinde binlerce insanın ölümüne neden olan korona virüs salgını sebebiyle ülkeler yaklaşan ekonomik krizi azaltmak için ciddi ekonomik kaynaklar ayırdı. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin ise yeterli kaynakları ayırmadığı ve gerekli ekonomik tedbirleri almadığını vurgulayan duayen siyasetçi ve ekonomist İlhan Kesici uyarılarını birçok mecrada dile getiriyor.
T24'ün usta yazarı Yalçın Doğan'ın da "İlhan Kesici virüsün Türkiye’ye bulaştığı günden bugüne, ekonomi alanında en doyurucu, en bilgilendirici, en uyarıcı nitelikte, sorunları olanca açıklığıyla dile getiriyor." diyerek uyarılarına dikkat çektiği CHP'li Kesici, birçok gazete ve televizyon programlarında verdiği röportajlarda konunun hassasiyetine ve önemine vurgu yaparak gerekli adımların atılması için hükümete çağrılarda bulunuyor.
İşsizlik tehlikesini önceden haber vermişti
Kesici, korona günlerinde en büyük ekonomik sorunlardan birinin işsizlik olacağı uyarılarını defalarca tekrarlamış ve "Yeni tsunami işsizlik" diyerek hükümete tedbirlerle ilgili tavsiyelerde bulunmuştu.
Kesici'nin geçtiğimiz günlerde katıldığı Krt TV'deki korona virüs salgınına ilişkin yaptığı ekonomik değerlendirmelerde ne kadar haklı çıktığı ise bugün araştırma şirketi Barem tarafından korona virüs salgını öncesi çalışmakta olan kesimin salgın sırasında ne yaptığını irdelediği araştırmayla ortaya çıktı. Araştırmaya göre salgın öncesinde çalışanların yüzde 9’u işini kaybetti, yüzde 13’ü ise ücretsiz izne çıkarıldı.
"Türkiye'nin ayırdığı bütçe yetersiz"
Birçok ülke virüs salgınıyla mücadele eden vatandaşları için milyarca euro ve dolar bütçe ayırırken; CHP’li Kesici, Türkiye’nin virüsün ekonomik boyutları için sadece 100 Milyar TL ayırmasına dikkat çekmiş ve bu rakamın yetersizliğinin altını çizmişti.
Sosyal devlet vurgusu
Sürekli "sosyal devlet" vurgusu yapan kesici sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımında ise; "Sosyal devlet önce mağdur vatandaşını, iktisadi kıymetlerini (özel sektörünü, şirketler, firmalar) sarıp sarmalayacak, gerekirse borç bulacak, gerekirse kontrollü para basacak ama ekonomik hayatı tehlikeye düşürmeyecek. Devlet budur, bugün için vardır ve bu sebeple BABA’dır." ifadelerini kullanmıştı.
"Ekonomik seferberlik şart, sosyal sıkıntı kapıda"
Kesici verdiği bir röportajda haziran başında bitmesi öngörülen salgının ekonomiyi etkilememesi için küresel finans kuruluşlarının açtığı trilyonlarca dolarlık paketleri olumlu bulurken, Türkiye'nin de acilen ekonomik seferberlik ilan etmesi gerektiğini vurgulamış ve sosyal sıkıntıların baş göstereceği uyarısında bulunmuştu.
"IMF’ye gittiniz diye kimse sizi eleştirmez"
Ekonomist kimliğiyle tespitlerini kamuoyuyla paylaşan Kesici, katıldığı bir televizyon programında şu ifadeleri kullanmıştı:
"Ben IMF’ye gitmem deme kabadayılığını bir kenara bırakıp, IMF’den yardım almak gerekir. IMF’ye gittiniz diye de, kimse sizi eleştirmez, eleştirmek bu çok zor günlerde kimsenin aklına gelmez. Tesadüfen eleştiren olsa bile, bunu dikkate almanın zamanı değil. Batı ülkelerinin açtıkları ekonomik yardım paketleri kendi milli gelirlerinin yaklaşık yüzde 10’u.
Bizde milli gelirin yüzde 10’u ölçeğinde bir paket hazırlansa, 75 milyar dolarlık paket gerekir. 'Sosyal devlet' mantığıyla, diyelim ki, en azından bütün su, elektrik, doğalgaz faturalarının şu günlerde devlet tarafından ödenmesi gibi."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...