Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına (Brexit) atıfta bulunurak, “Düşük büyüme, artan gelir eşitsizliği ve işsizliğin, sosyal ve jeopolitik endişelerle birleştiğinde popülist ve içe dönük politikaları tetiklediğini anlamak için Brexit oyuna ihtiyacımız yoktu” dedi.
Lagarde, Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Global Kalkınma Merkezi’nin 15. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuştu.
Brexit’i düşük büyüme, artan gelir eşitsizliği ve işsizliğin sosyal ve jeopolitik endişelerle birleştiğinde popülist ve içe dönük politikaları tetiklemesinin bir örneği olarak nitelendiren Lagarde, "Bugün yüzleştiğimiz en büyük sınama, dünyanın hepimize hizmet eden global işbirliğine arkasını dönme riski" dedi.
"Küreselleşmenin sekteye uğramasından en fazla düşük gelirli ülkeler etkilenecek"
Lagarde, küreselleşmenin sekteye uğramasından en fazla düşük gelirli ülkelerin etkileneceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Küreselleşmenin ve entegrasyonun son nesilde nice insana birçok yarar sağladığını biliyoruz. Fakat aynı zamanda çok fazla insan geride bırakıldı. Eğer gelecek birkaç yılda yanlış işler yapmazsak, düşük gelirli ülkelerde yaşayan 1,3 milyar insana daha büyük fırsatla sağlanacağına ve bunun küresel ekonomiye katkı sağlayacağına kesinlikle inanıyorum."
Buna karşın, gelecek nesillerin global zenginlikten payına düşeni alabileceği ve geçimi sağlayabileceği fırsatlar sunulmaması durumunda göçlerin ve siyasi kavgaların hiç görülmemiş seviyelere ulaşacağı uyarısında bulunan Lagarde, “Göçleri ve siyasi kavgaları, denizlerin ya da duvarlar ve çitlerle çevrili sınırların durduracağı gibi illüzyonla kendimizi hiç kandırmayalım” dedi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...