IMF’nin son hazırladığı analizden derlenen bilgiye göre, Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu. Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye’nin de bu krizden etkilendiği kaydedildi. Aynı analizde Türkiye’nin, öneminin her geçen gün arttığı ve G-20’nin en önemli üyelerinden birisi olduğu vurgulandı.
Analizde, Türkiye’nin sonbaharda, son 60 yılın en büyük küresel krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapacağı da hatırlatıldı.
Gözler İstanbul’da olacak
IMF Başkan Yardımcısı Murilo Portugal, İstanbul’da yapılacak toplantıda IMF ve Dünya Bankasının küresel ekonomik önemi ile küresel konularını görüşüleceğini belirterek, “Bütün gözler İstanbul’da olacak” dedi.
28 Eylül’deki hazırlık toplantılarıyla başlayacak olan yıllık toplantıya dünya çevresinden 13 bin kişinin katılacağı ifade edildi. İstanbul’daki toplantıda, ‘Küresel krizden çıkma’, ‘Mali sistemin geleceği’ ve ‘IMF Yönetişim Reformları’ ana konular olarak ele alınacak.
İstanbul’daki toplantıda, küresel ekonominin son durumu ve durgunluktan çıkma konusunda alınan ve alınabilecek kararların ele alınacağı ifade edilirken, dünya ekonomisinin, son 60 yılın en kötü durgunluğundan çok yavaşta olsa çıkmaya başladığı ve toparlanmanın da çok yavaş olmasının beklendiği belirtildi.
Görüşme hızlanabilir
Öte yandan, IMF yetkilileri, daha önceden yapılan çalışmalarda önemli bir altyapı sağlandığını belirterek, Türkiye ile IMF arasındaki doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasıyla, İstanbul’daki yıllık toplantılar öncesinde bir sonuca ulaşılabileceğini vurguluyorlar.
Yetkililer, İstanbul’daki toplantıya hazırlık çalışmaları paralelinde, Fon’dan gelecek heyetlerle, potansiyel program görüşmelerinin de gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyor.(radikal)