IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, enflasyondaki yeni hedeflerin, bütçe çalışmalarından önce belirlendiğine işaret ederek, revizyonun zamanlamasında geç kalındığını vurguladı. Para politikasının, gıda ve enerji şoklarına yeteri kadar yanıt veremediğini bildiren Samiei, enflasyonda devam eden artış süreci nedeniyle, para politikası kredibilitesinin tehlike altında olduğunu söyledi.
Samiei, para politikası kredibilitesinin korunması ve tesisinin önemine dikkat çekerek, enflasyonun kontrol edilmesinde para politikasına destek gerektiğinin altını çizdi. Samiei, mali disiplinde ise bu yıl bozulma beklenmediğini belirtti. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın düzenlediği İş Yatırım Zirvesi'ne katılan IMF Türkiye Temsilcisi Hossein Samiei, Türkiye'deki varlıklarını ve çalışmalarını sürdüreceklerini söyleyerek, Türkiye ekonomisinin birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Samiei, enflasyonun yedi yılda önemli oranda düştüğünü belirtirken, işsizliğin de yüksek oranda seyretmeye devam ettiğine işaret etti. İnsanların iyi politikanın fark yarattığını artık bildiklerini anlatan Samiei, bunun ise siyasi istikrar ve küresel ortamın uygunluğundan kaynaklandığını ifade etti.
-"KISA DÖNEMLİ DIŞ BORÇLA İLGİLİ REZERVLER HALA DÜŞÜK"-
Samiei, dış çapaların önemine değinerek, "Zorlukların arttığını görüyoruz. Global büyümede zayıflama, güven aralığında düşüş var. Büyümenin 2-4.5 arasında olmasını bekliyoruz. Türkiye'de büyümede yavaşlama var. Büyüme yüzde 4. Enflasyonda yükselme var. Buna, esas olarak gıda ve enerji şokları neden oldu" diye konuştu. Para politikasının, bu değişimlere yeterince yanıt veremeğinin altını çizen Samiei, cari açığın devam ettiğini ve global kredide daralmanın olduğunu kaydetti. Samiei, bankacılık sektöründe sağlam ve iyi bir düzenleme olduğunu söyleyerek, "Bankacılık sektörü büyük gelişme gösterdi. Fakat bir takım riskler, kamu borç ve risk primleri hala yüksek. Kısa dönemli dış borçla ilgili rezervler hala düşük. Kurumsal sektör ve özel sektör, yüksek dış borç ve açık taşıyor. Bunları çözmek için güçlü bir politikaya ihtiyaç var" dedi.
Samiei, enflasyondaki yeni hedeflerin, bütçe çalışmalarından önce belirlendiğine işaret ederek, revizyonun zamanlamasında geç kalındığını vurguladı. Para politikasının, gıda ve enerji şoklarına yeteri kadar yanıt veremediğini bildiren Samiei, enflasyonun artışıyla, para politikası kredibilitesinin tehlike altında olduğunu söyledi. Samiei, bu kredibilitenin korunması ve tesisinin önemine dikkat çekerek, enflasyonun kontrol edilmesinde para politikasına destek gerektiğinin altını çizdi. Mali disiplinde bu yıl bozulma beklenmediğini aktaran Samiei, doğrudan yabancı yatırımlarının Türkiye'deki iyi politikalardan kaynaklandığını ve Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için daha cazip bir ülke olduğunu söyledi. Samiei, doğruda yabancı yatırımların daha istikrarlı olduğunu bildirerek, bu etkinin makro ekonomik politikayla yayılmasının önemine değindi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...