İngiliz yayın kurumu BBC'ye demeç veren Hammond, IŞİD'e karşı İngiltere'nin Esed rejimiyle işbirliği yapmayacağını belirterek, böyle bir kararın "pratik, akıllıca veya faydalı olmayacağını" söyledi.
Hammond, Ortadoğu'da ilk öğrenilecek maddelerden birinin, "düşmanımın düşmanı dostum değildir" olduğunu vurgulayarak, "Bazen, Essed'in yaptığı gibi aynı kişilere karşı mücadele verdiğimizi görebiliriz ancak bu bizi onun müttefiki yapmaz. Kendimizi ortak bir düşmana karşı hizaya konmuş olarak bulabiliriz ancak bu bizi kimsenin dostu yapmaz. Bu bizim birilerine güvenmemizi sağlamaz. Bu bizim birileriyle çalışabileceğimiz anlamına gelmez" şeklinde konuştu.
Esed'in kendi halkını katlettiğini hatırlatan Hammond, "Suriye rejimiyle yapacağımız herhangi bir işbirliği, İngiltere'nin başarmaya çalıştığı şeyi yani IŞİD'in zehirli ideolojisiyle ılımlı Sünni görüşü ayırmaya çalışmasını zehirleyecek" dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron gibi İngiltere'nin Irak'ta başka bir savaşa dahil olmayacağının ve askerin muhabere alanına gönderilmeyeceğinin altını çizen Hammond, "Bu Batı ordusu tarafından muhabere alanında kazanılacak bir kavga değil. Bunun Iraklıların başedeceği bir kavga olması gerekiyor " ifadelerini kullandı.
Gelecek bir talep çerçevesinde hükümetin Kürtlere ve Iraklılara silah desteğinde bulunmasına olumlu baktığını hatırlatan Hammond, öldürücü niteliği olmayan yardım ekipmanı sağlamayı sürdüreceklerini söyledi.
- İngiliz aksanlı IŞİD militanının kimlik tespit çalışmaları
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond ayrıca, Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD terör örgütü tarafından boğazı kesilerek öldürülürken çekilen görüntülerde bulunan İngiliz aksanlı militanın kim olduğunun tespit edilebilmesi için İngiliz istihbaratının ve polisinin materyal üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.
Hammond, şiddet eylemlerinde yer almak için Suriye ve Irak'a seyahat eden aşırıcılar problemiyle başedilmesi kapsamında hükkümetin iyi bir pozisyona sahip olduğunu belirterek, "Yurtdışında terörist bağlantılı eylemlerde yer almayı planlayan kişilerle başetmemiz için kullanıma açık birçok gücümüz var. Pasaportlarını iptal edebiliriz. Bazı durumlarda çift vatandaşlığı olanların İngiliz vatandaşlıkları iptal edilebilir. İngiltere dışında oldukları süre boyunca kendilerini takip edebilme yeteneğine sahibiz. Ülkeye döndüklerinde de gözaltına alınıp, İngiltere dışında yaptıkları eylemler için yargılanabilirler" diye konuştu.
İngiltere Başbakanı Cameron, haziranda 400 kadar İngiliz vatandaşının Suriye'deki çeşitli gruplar adına bu ülkedeki çatışmalarda yer aldığına inandıklarını söylemişti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...