Ankara'nın tüm uyarılarına rağmen Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı hiçbir önlem almayan Bağdat'taki merkezi yönetim, kendisini yakından ilgilendiren su konusunda ise son derece duyarlı bir tavır sergiledi.
Bu ay başında Suriye'nin başkenti Şam'da Türkiye, Irak ve Suriye'den enerji ve su bakanlıklarından teknik heyetlerin katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda Irak heyeti, Dicle Nehri üzerinde yapımı devam eden Ilısu Barajı'ndan rahatsızlık duyduklarını bildirdi.
Irak tarafı, Dicle suyunun kesilmesi halinde, başta Basra olmak üzere güneydeki kentlere ulaşacak su miktarının azalacağını, kullanılan su miktarının, gelen su miktarını aşacağı için sıkıntı yaşanacağını savundu. Irak heyeti, yapılan tahminlerden baraj dolum işleminin 36 ayı bulacağının anlaşıldığını belirterek, su ihtiyacında sıkıntı yaşanmaması için Türkiye'nin saniyede 200 metreküp su salmasını isterken, bu talebin karşılanmasından endişe duyduklarını ifade etti.
Türk heyeti ise iklimde yaşanan gelişmeler yüzünden Dicle ve Fırat nehirlerinden verilen su miktarındaki değişikliklerle ilgili görüşlerini ve gerçekleri taraflara anlatırken, su dağılımının ihtiyaçlara göre adil ve hiçbir bölge ülkesini sıkıntıya sokmayacak şekilde belirleneceğini belirtti.
Ilısu barajının sulama değil enerji elde etmek için kullanıldığını da hatırlatan Türk heyeti, ayrıca Irak'ın zarar görmeyeceğini, bu ülkeye verilen su miktarı ve kalitesinde her hangi bir değişiklik olmayacağını bildirdi.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...