İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Tahtrevançi, "şimdilik İngiltere'ye büyükelçi atama gibi bir planlarının olmadığını" söyledi.
İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin beşinci turu için Viyana'da bulunan Tahtrevançi, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'ın, ülkesinin Tahran'daki büyükelçiliğinin yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdiğini açıklamasının ardından, "Şimdilik gündemde İngiltere'ye büyükelçi atama gibi bir planımız yok. İngiltere Dışişleri Bakanı Tahran büyükelçiliklerinin yeniden açılacağını duyurdu ancak iki ülke ilişkileri şimdilik büyükelçilik düzeyine çıkarılmayacak" dedi.
İran'ın Londra Büyükelçiliğini yeniden açtığını hatırlatan Tahtrevançi, "Mukim olmayan maslahatgüzarımız bu ülke ile ilişkileri sürdürüyor ve İngiltere'de yaşanan İranlı vatandaşlarımızın konsolosluk işleri de düzenli bir şekilde yapılıyor" diye konuştu.
Tahtrevançi, İngiltere hükümetinin büyükelçiliğini yeniden açabilmesi için "biraz daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu ve yapılması gereken bazı prosedürler bulunduğunu" ifade etti.
"İran'ın şimdilik büyükelçilik atama gibi bir planı yok. İlişkiler hala mukim olmayan maslahatgüzar seviyesinde" diyen Tahtrevançi, iki tarafında da muvafakat etmesiyle uygun bir zamanda her iki başkentte mukim olacak maslahatgüzarların atanacağını belirtti.
Maslahatgüzarın mukim olup olmaması arasında ilişkilerin düzeyi açısından bir fark bulunmadığına işaret eden Tahtrevançi, "Maslahatgüzarın mukim olmasına, sonrasında büyükelçi düzeyine geçilmesine ne zaman karar verileceği iki tarafın kararına bağlı. Ancak şimdilik iki ülke arasındaki ilişkilerin büyükelçilik düzeyine çıkarılması gündemde değil" ifadesini kullandı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague dün, ülkesinin Tahran'daki büyükelçiliğini yeniden açılması için şartların uygun olduğuna karar verdiğini açıklamıştı.
İngiltere Başbakanı David Cameron da kendisi ve ülkesinin İran ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine inandığını, Tahran ile düzgün bir diyalogun olması gerektiğini söylemişti.
REFORMCULAR MEMNUN, MUHAFAZAKAR KANAT İHTİYATLI
İran basınından ise Londra'nın bu girişiminin ardından farklı değerlendirmeler geldi. Reformcu kanada yakın olan medya gelişmeyi "ülkeye sağduyunun dönmesi" olarak yorumlarken, daha muhafazakar kanat ise Londra'dan gelen açıklamayı "ani bir karar" olarak niteleyerek daha ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi.
İngiltere, Tahran'daki diplomatik temsilciliklerinin 2011 yılında bir grup öğrenci tarafından basılması ve altı elçilik görevlisinin rehin alınmasının ardından bu ülkedeki büyükelçiliğini kapatmıştı.
İngiltere ile İran arasındaki ilişkiler geçen yıl düzelmeye başlamıştı. Birleşik Krallık, İran Cumhurbaşkanlığına Hasan Ruhani'nin seçilmesiyle başlayan ikili ilişkilerdeki yumuşama süreciyle geçen yıl bu ülkeye yerleşik olmayan maslahatgüzar atama kararı almıştı.
İngiltere'nin, nükleer programı nedeniyle İran'a yönelik aldığı yaptırım kararının ardından Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen saldırı, 1979 yılındaki İran devriminden sonra iki ülke arasında yaşanan en büyük kriz olarak nitelendirilmişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...