Mısır’da ordunun yönetime el koyarak ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden uzaklaştırmasıyla başlayan siyasi kriz, yatırım ortamının bozulması nedeniyle iş dünyası tarafından da endişeyle izleniyor. AA'ya konuşan Mısırlı işadamları, ülke genelinde artan şiddet olayları ve güvenlik zafiyetinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisine işaret ederek, yerli ve yabancı yatırımcıların tedirgin olduğunu belirtti.
Mısır'ın önde gelen yatırımcılarından ve eski 6 Ekim Sanayici ve Yatırımcılar Birliği Genel Başkanı Muhammed el-Menufi, "Son zamanlarda hırsızlık ve şiddet olaylarındaki artış nedeniyle ürettiğimiz ürünleri güvenli bir şekilde nihai alıcıya ulaştıramıyoruz" dedi.
Güvenlik zafiyeti ve şiddet olayları nedeniyle yabancı şirketlerle ilişkilerinin de olumsuz etklendiğini vurgulayan Menufi, "Mal ve ürün sevkiyatındaki zorluklar nedeniyle, daha önce yapmış olduğumuz anlaşmaların gereğini yerine getiremiyoruz. Libya, Cezayir, Sudan, Irak ve Yemen gibi devletlere yönelik ihracatımız sekteye uğradı."
İhracat yapan firmaların uğradığı zarar ve kayıpların devletin de zarar etmesi anlamına geldiğini belirten Menufi, "İhracat yapılamadığı için devletin kasasına döviz girmiyor. Diğer yandan sözleşme maddelerinin yerine getirilmemesi nedeniyle Mısır firmaları tazminat ödemek zorunda kalacak. Bunların hepsi Mısır'a ve Mısır ekonomisine vurulan bir darbe" diye konuştu.
El-Aşir şehrindeki Hail Said şirketler grubu Genel Müdürü Necib Mahfuz, son iki yıl içinde sanayi üretiminde zorluklar yaşadıklarını ancak son aylarda piyasada büyük bir daralma olduğunu dile getirerek, ülkedeki siyasi istikrarsızlık ve belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımların azaldığını, mevcut siyasi durum nedeniyle yeni yatırımcıların Mısır'a gelmekte isteksiz olduğunu kaydetti.
Mısır'ın Burc el-Arab, 6 Ekim ve Ramazan gibi önemli sanayi bölgelerinde suç grupları ve çetelerin de iş adamlarının güvenliği ve ekonomik faaliyetler açısından ciddi bir tehdit teşkil ettiği belirtiliyor.
Sözkonusu bölgelerde hırsızlık, silahlı soygun ve gasp olaylarında büyük artış görüldüğünü, ayrıca çetelerin iş adamlarını kaçırıp fidye talebinde bulunduğunu söyleyen Mısırlı Yatırımcı Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Hilal, "Fidye amacıyla kaçırılan bazı iş adamları kurtarıldı. Ancak alınan önlemlere rağmen adam kaçırma ve silahlı soygunlarda artış var. Yatırımcılar açısından risk devam ediyor" dedi.
Uzmanlar, Mısır'da darbenin, şu ana kadar ülke ekonomisinde 120 milyar cüneyh (yaklaşık 17 milyar dolar) zarara yol açtığını belirtiyor. Askeri müdahalenin ardından Mısır'a Körfez ülkelerinden 12 milyar dolarlık dış yardım gelmişti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...