E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

IŞİD ile peşmergeler arasında şiddetli çatışmalar başladı! 

Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesine bağlı Beşir köyünde peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında şiddetli çatışmaların başladığı bildirildi.

17.06.2014 - 18:26
IŞİD ile peşmergeler arasında şiddetli çatışmalar başladı!

Kerkük'ün Tazehurmatu nahiyesine bağlı Beşir köyünde peşmerge güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında şiddetli çatışmaların başladığı bildirildi. 

Alınan bilgilere göre Tazehurmatu nahiyesinin 5 kilometre güneyinde bulunan Şii Türkmen nüfusunun yoğun olduğu Beşir köyünde, peşmerge güçleri IŞİD'in saldırılarına karşılık verdi. Çatışmalar saatlerdir sürüyor. Silah ve bomba sesleri, çevre köylerden de duyuluyor. Bölgeye girişlere izin verilmediği için ölü ve yaralı sayısı hakkında net bir bilgi verilemiyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileri, peşmergegüçlerine sürekli mühimmat takviyesi yapıyor. 

Yaşanan çatışmalar nedeniyle Kerkük'ün 15 kilometre güneyindeki Tazehurmatu nahiyesi ve Beşir köyündeki Türkmenlerin, bölgedeki kaçışları sürüyor. Çocuk, kadın, yaşlı, erkek kaçan binlerce insan, peşmergenin kontrolündeki Kerkük'e sığınıyor.

Beşir Köyü IŞİD'in eline geçti

Öte yandan, Kerkük'te Şii Türkmenlerin yaşadığı Beşir köyünün, peşmerge güçlerinin çekilmesi üzerine IrakŞam İslam Devleti'nin eline geçtiği bildirildi.

Köyü ele geçiren IŞİD militanlarının Tazehurmatu'ya doğru ilerlediği ifade edildi.

IŞİD Telafer çevredeki köyleri havan topuyla vuruyor

Öte yandan IŞİD, Telafer çevresindeki köylere havan toplarıyla saldırı düzenlemeye devam ediyor.

AA ekibi, Sincar-Telafer güzergahında,  IŞİD militanları ile peşmergelerin birbirlerine en yakın olduğu Um Şababit bölgesindeki sınır hattına ulaştı.

Olası bir saldırıya karşı çevreyi sıkı gözetim altında tutan peşmergeler, Telafer yakınındaki köylerden kaçan Türkmenleri sıkı güvenlik kontrolünden geçiriyor.

IŞİD’in Telafer’e girmesinin ardından bölgeden kaçan Türkmenler, IŞİD militanlarının ilçeyi ele geçirdikten sonra köylere yöneldiğini ve Türkmen köylerine havan topu saldırısı düzenlediklerini ifade ediyor.

Irak ordusu, Telafer yakınlarındaki bazı noktaları geri aldı

Peşmerge komutanlarından Yüzbaşı Yakup Raşid,  IŞİD militanlarının Türkmen köylerini abluka altında tutuğunu, köylülerin ise sabah saatlerinden itibaren Sincar ilçesine kaçmaya başladığını söyledi.

IŞİD militanları ile aralarında sadece 1 kilometre mesafe olduğuna işaret eden Raşid, kendilerine herhangi bir saldırı olmadıkça çatışmaya girmeyeceklerini belirtti.

Raşid, halihazırda IŞİD militanlarını gözlemek ve hareketlerini rapor etmekle yükümlü olduklarını dile getirdi.

Bazı peşmerge yetkilileri de Telafer havaalanının Irak polisi tarafından korunduğunu,  merkezi hükümete bağlı ordu birliklerinin de ilçenin bazı mahallelerini geri aldığı bilgisine ulaştıklarını kaydetti.

Sincar ilçesine sığınan binlerce Türkmen'in insani yardım bekleyişi de sürüyor. Bölgeye, henüz hiçbir yardım malzemesi ulaşmadı. 

Tazehurmatu nahiyesinde alarm durumuna geçildi

Öte yandan, Irak’ın Kerkük kentine bağlı Beşir köyünün Irak Şam İslam Devleti’nin eline geçmesinin ardından Tazehurmatu nahiyesinde alarm durumuna geçildi.

Alınan bilgiye göre Beşir köyünü peşmergelerden alan IŞİD militanları, namlularını bir başka Türkmen beldesi Tazehurmatu'ya çevirdiler. Peşmerge ve polis güçleri, Beşir köyünün 5 kilometre kuzeyinde bulunan Tazehurmatu nahiyesine konuşlandırıldı.  Peşmerge ve polis, muhtemelIŞİD saldırısı için tetikte bekliyor. Gönüllü Türkmenler de silahlanarak güvenlik güçlerine destek veriyor.  

AA muhabirinin bölgedeki izlenimlerine göre IŞİD militanları, nahiyeye yaklaşıyor. Silah sesleri, nahiyeden duyulmaya başlandı. Muhtemel bir IŞİD saldırısına karşı devlet kurumları saat 12.00'de kapatıldı. İnsanların terkettiği nahiyenin sokak ve caddelerindeki sessizlik dikkati çekiyor. Bu arada Tazehurmatu nahiyesinden kaçışlar sürüyor. Çocuk, kadın ve yaşlılar, Kerkük'e gönderiliyor.

Peşmerge ve polis Beşir köyünü almak için operasyon başlattı

Peşmerge ve polis güçlerinin, IŞİD'in eline geçen Beşir köyünü almak için operasyon düzenledikleri bildirildi. 

Alınan bilgiye göre Beşir köyünde peşmerge güçlerinin karşı saldırıya geçmesiyle şiddetli çatışmalar yeniden başladı. Çatışma esnasında Kerkük İlçe ve Nahiyeleri Polis Müdürü Serhat Kadir, oğlu ve 10 güvenlik gücü yaralandı.

Kerkük Emniyet Müdürü Yardımcısı Turan Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Beşir köyündeki IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmek için operasyon başlattık. Güçlerimiz, IŞİD ile şiddetli çatışmalara girdi. Amacımız Beşir köyünü IŞİD'çilerden kurtarmak" dedi. 

Kerkük'ün 20 kilometre güneyinde bulunan Beşir, Şii Türkmenlerin köyü olarak biliniyor. 

Irak ordusu Bağdat-Samarra yolunda kontrolü yeniden ele geçirdi

Irak emniyet teşkilatı yetkililerinden Kuddüs el-Mezrui, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin bölgede terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarıyla çatıştığını belirterek, "Ordu ileIŞİD militanları arasında Bağdat-Samarra yolunda şiddetli çatışmalar meydana geldi. 25 askerin yaralandığı çatışmaların ardından yol IŞİD'in elinden alındı" dedi. 

Öte yandan ülkenin Suriye sınırında bulunan Enbar'ın El-Kaim ilçesine bağlı Ramane ve Kerable bölgelerine askeri takviyelerde bulunulduğu belirtildi.

El-Kaim Kaymakamı Ferhan Fetihan, takviye birlik ve techizatların bölgeye ulaştığını dile getirerek, IŞİD'e karşı mücadelede hava desteği talebinde bulundu. Fetihan, "Önümüzdeki saatlerde El-Kaim'in bütün bölgelerini özgürleştireceğiz" ifadesini kullandı.

Bağdat'ta gerilim devam ediyor

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşanan son olaylar nedeniyle güvenlik tedbirleri arttırılırken, her sokak başında askerler nöbet bekliyor. 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve bazı silahlı grup ve aşiretlerin ülkenin kuzeyinde saldırıya geçmesinin arrından Bağdat'ta da gergin bekleyiş sürüyor. Neredeyse her sokak başında askerler nöbet beklerken, köprü ve otoyolların girişinde kontrol noktaları oluşturuldu.

Özellikle Bağdat Uluslarası Havaalanı ve havaalanı yolunda güvenlik tedbirleri artırılıyor. IŞİD'in bu bölgeden Bağdat'a saldırıda bulunabileceği kaydedilirken, Bağdat halkında tedirginlik her geçen gün artıyor. Irak ordusu ise gelebilecek saldırıları önlemek için başkentin kırsal bölgelerine siperler ve hendekler kazıyor.

Bombalı saldırıların önüne geçmek için güvenlik güçlerinin sivil araçları sıklıkla araması ulaşımda ciddi zorlukların yaşanmasına neden oluyor. Bir bölgeden bir bölgeye geçmek kimi zaman saatler alabiliyor. Bu da insanların araçlarla sokaklara çıkmasına engel oluyor. 

Bağdatlı bir esnaf olan Ebu Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bağdat'ta durumlar kötüye gidiyor, insanlar korku ve panik içindeler. Sokaklar boş ve işler durgun. Maalesef ülkede istikrar yok" diye konuştu.

Medyanın bu korkuyu daha da tırmandırdığını kaydeden Ebu Ahmed, benzin ve gaz gibi temel ihtiyaç maddeleriyle gıda fiyatlarının artmasından şikayet ediyor.

Ayrıca kentin banliyölerinden gece saatlerinde silah sesleri duyuluyor. Edinilen bilgiye göre, bazı bölgelerdeIŞİD'e bağlı gruplar kente sızmaya çalışıyor ancak ordu birlikleri müdahale ediyor.

Aynı zamanda Bağdat semalarında sıklıkla askeri helikopterler görülüyor.

Bağdat'ta oluşan korku ve endişe nedeniyle imkanı olanların ülke dışına çıktığı, kimilerinin de daha güvenli bölgelere geçmeye çalıştığı görülüyor.

Süleymaniye'ye sığınıyorlar

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçen Diyala ilinin Saidiye kasabasındaki halkın, peşmergekontrolündeki Süleymaniye kentine sığındıkları bildirildi. 

Çatışma bölgesi haline gelen Irak'ın Diyala kentinde Saidiye kasabasını alan IŞİD militanları, Celavla kasabasındaki peşmergelerle karşı karşıya. Bölgede her an bir çatışma başlanabilir. Peşmerge, IŞİDsaldırılarına karşı teyakkuzda beklerken Saidiye ve Celavla kasabası halkı, çareyi Kürt bölgesinin topraklarına sığınmakta buldu. Bölgeden kaçan aileler, Kubaşı kontrol noktasında uzun kuyruklar oluşturdu. 

 Süleymaniye Göç ve Göçmenler Müdürü Osman Mustafa, çatışma bölgelerinden ilçelerine 5 bin 500 sığınmacı geldiğini söyledi. 

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sığınmacıların, Süleymaniye merkezine geçişlerine izin vermediklerini anlatan Mustafa, "Eğer Arap ailelerin, şehir merkezine gelişine izin verirsek, büyük bir ekonomik sorunla karşılaşırız. Düzenli olarak memur maaşları ödenemiyor. Bir de hayat pahalılığı yaşanırsa altından kalkamayacağımız sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden Süleymaniye Valiliği ile aldığımız ortak karar çerçevesinde Arap ailelerin gelişine işin verilmeyecek" dedi. 

Peşmergenin kontrolündeki Hanekin ilçesi kaymakamı Muhammet Mela Hüseyin ise "Celavla ve Saidiye kasabasındaki halkın, yüzde 70'i, Hanekin ilçesine geldi. Fakat çoğu, Kürdistan bölgesine geçiyor. Biz onları burada misafir etmek istiyoruz. Bu insanların barınması için bir kamp kurma kararı aldık" diye konuştu. 
aa

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazze'ye İsrail ablukası... 1 milyon insan yardım bekliyor!
Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Başkanı Hudri, İsrail'in Gazze Şeridi'ne ...
BM Genel Sekreteri Ban:
BM Genel Sekreteri Ban, Irak'ın tek bir devlete sahip olması gerektiğini ...
Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk'e gözaltı şoku!
Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk'e gözaltına alındı!
 
İnterpol'ün aradığı o Türk'ü Ruslar yakaladı ve...
İnterpol'ün aradığı o Türk Rusya'da ortaya çıktı
IŞİD yine saldırdı...
Terör örgütünün yeni hedefi Bağdat'ın kuzeyindeki Bakuba bölgesi oldu... onlarca ölü var...
Putin'e "aşağılık herif" diyen bakanı ABD okeyledi!
ABD Putin'e sarf edilen küfrü geçiştirmekle yetindi
 
Haşimi'den din savaşı uyarısı...
Irak'taki şiddet ülkede cihada dönüşebilecek daha geniş Sünni Arap direnişinin parçası...
Flaş! IŞİD'in elinden 50 Siemens çalışanı kurtarıldı!
IŞİD'in elinden 50 Siemens çalışanı kurtarıldı!
Şok! Eli sevgilisinin poposunda yakalandı!
Yunan Bakanı Miltiadis Varvitsiotis'ten şok görüntü...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
twitter
İsrail
ygs
Recep Tayyip Erdoğan
Almanya
Demba ba
Southampton
kardeş
Ankara