Tüm Tiyatro Sahne Sanatları Eğitim Merkezi tarafından Bakırköy Sanat Merkezi'nde sahnelenen ''Orada Kimse Yok Mu?'' adlı tiyatro oyununda misafir oyuncu olarak sahneye çıkan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, burada yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden 11 yıl sonra sahnelenen oyunu, topluma faydalı olacağını düşündüğü için desteklediğini söyledi. Prof. Dr. Işıkara, oyunun tüm yurtta sahnelenmesi ve vatandaşların bu yolla bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin 17 Ağustos 1999 depreminden beri çok mesafe aldığını, devletin üzerine düşen görevleri yaptığını söyleyen Prof. Dr. Işıkara, hem Türkiye, hem de İstanbul'da yapılan güçlendirme çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Işıkara, ''İstanbul'daki okulların yüzde 75'inin depreme hazır olduğunu biliyorum. Geri kalan kısımlar da yıl yıl ya güçlendirilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak'' dedi.
Viyadük ve köprü güçlendirmelerinin tamamlanmak üzere olduğunu söyleyen Işıkara, afet sonrasında geçici barınma ve beslenme imkanlarını topluma sunma açısından Türk Kızılayının da depreme hazır olduğunu ifade etti. En büyük sıkıntının hastaneler olduğunu belirten Işıkara, 17 Ağustos 1999 depreminde fazla can kaybının en önemli nedenlerinden birinin hastanelerin yıkılması olduğunu söyleyerek, ''Bu yüzden hastanelerimizin hazır olması gerekiyor. Şu anda bu belki bir bütçe meselesi ama en azından sahra hastanesi kavramlarının hastanelerimize aşılanması gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Oyunun senaryo yazarı Harun Acar da amaçlarının, insanlara geçmişin acı hatıralarını sunmak değil, aksine gelecekte Türkiye'yi bekleyen yeni acılara karşı toplumsal bilinç oluşturmak olduğunu vurguladı. Proje yönetmeni Müşerref İdikut da ablası ve eniştesinin göçük altında kaldığını belirterek, bu dramları tekrar yaşamamak için depreme karşı seferberlik başlatılması gerektiğini kaydetti.
Oyuna ''Orada Kimse Yok mu?'' ismini vererek, yaklaşmakta olan büyük depremi insanlara hatırlatmak istediklerini anlatan İdikut, bu oyunla Türkiye'yi karış karış gezerek deprem gerçeğini 7'den 70'e herkese anlatmak istediklerini belirtti.
Toplum olarak yaşanan acılardan gerekli derslerin alınmadığını öne süren İdikut, ''Görmedim, duymadım, bilmiyorum diyerek adeta üç maymunu oynuyoruz. Depremde sevdiklerimizi kendi ellerimizle enkaza gömdük. Yaşanan kayıpların tek sorumlusu gene bizleriz. Hala orta hasarlı evlerde insanlar oturuyor, denetimler yeterince yapılmıyor. Kime sorsanız sevdikleri için her zorluğa göğüs gereceğini söyler ama hasarlı binalarda oturarak veya dayanıksız binalar üreterek kendi elimizle sevdiklerimize güvenli bir gelecek değil, aslında binlerce tabut hazırlıyoruz'' dedi.
Depremde yakınlarını kaybeden veya bizzat depremi yaşayan sanatçıların bir araya gelmesiyle sahnelenen oyunda, yaşanmış hikayeler yer alıyor. Bakırköy Sanat Merkezi'nde galası yapılan oyun, 16 Ağustos'ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde İstanbullular'a ücretsiz olarak gösterilecek.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...