İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Irak’ın siyasi geleceğine Irak halkının karar vermesi gerektiğini belirterek “Gerçek öyle görünüyor ki bağımsız bir Kürt devleti engellenemeyecektir” dedi.
Almanya’da temaslarda bulunan Lieberman, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Bir gazetecinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya atfen basında yayımlanan ve İsrail’in Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devletine destek vereceği yönündeki haberleri hatırlatması ve bu konuda değerlendirmesini sorması üzerine Lieberman, “Bu konuda yalnızca şunu söyleyebilirim. Irak’ın geleceğine Irak halkı karar verebilir. Kimse bize bu konuda fikrimizi sormadı, kimseye tavsiye verecek durumda değiliz, kimseyi zorlayamayız” dedi.
Lieberman, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer benden samimi düşüncemi ifade etmemi istiyorsanız, diplomatik değil açık konuşmamı istiyorsanız o zaman şunu söyleyebilirim: Gerçek öyle görünüyor ki bağımsız bir Kürt devleti engellenemeyecektir. Ama tabii ki bu Iraklılara bağlı, onların aralarındaki bölünmeleri nasıl aşabileceklerine bağlı.”
Irak’ın toprak bütünlüğü
İsrail Dışişleri Bakanı, Irak’taki gelişmeler ve Kürtlerin olası bağımsızlığıyla ilgili bir başka soru üzerine de bunun Irak’ın içişleri olduğunu kaydetti. Lieberman, “Her şeyden önce Irak’ın içinde bölgelere ilişkin bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunu dışarıdan çözemezsiniz. Ancak bu sorun çözülmeden de Irak’ın bütünlüğü korunamaz” ifadelerini kullandı.
Lieberman, Irak’ta toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği ulusal birlik hükümeti benzeri bir çözüme ihtiyaç olduğunu ancak bunun dışarıdan sağlanamayacağını söyledi.
Irak’taki gelişmelerin Ürdün’e olan etkileri konusundaki bir soru üzerine de Lieberman, Ürdün’de istikrarın devam etmesinin İsrail’in temel çıkarlarından olduğunu, bunun için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.
Steinmeier’den Bağdat’a çağrı
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) yalnızca Irak için değil tüm bölge için büyük tehdit oluşturduğu uyarısında bulunarak Bağdat’ta tüm kesimleri içeren yeni bir hükümet kurulması çağrısını yineledi.
Steinmeier, şunları kaydetti:
“Lieberman ile görüşmemde de söyledim. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda, IŞİD’e bambaşka nedenlerle destek vermiş olanların bu desteği çekmesinin sağlanması önemli. Irak'taki Sünnilerin, bu ülkede memnun olmadıkları için IŞİD ile hareket etmelerinin engellenmesi gerekiyor. Bunu da ancak Irak’ta tüm bölgelerin, dinlerin adil bir paya sahip olabildikleri kapsayıcı bir hükümetin kurulmasıyla sağlayabiliriz.”
Ortadoğu barış süreci
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşmede Ortadoğu Barış Süreci’ni de ele aldıklarını belirterek kaçırılan üç Yahudi yerleşimcinin bir an önce serbest bırakılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşmaları beklentisini dile getirdi. Steinmeier, Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırılarını eleştirerek bunlar için “kabul edilemez” ifadesini kullandı.
Son gelişmelere rağmen İsrail ile Filistinliler arasında gerilimin daha da tırmanmamasını ve barış sürecinin devam etmesini umduğunu söyleyen Steinmeier, “Sonunda müzakere masasında çözüm dışında bir alternatif yok” diye konuştu.
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman da Ortadoğu’da tırmanan son olaylardan Hamas ve el-Fetih'in yetkilerini devrettiği "Uzlaşı Hükümetinin" sorumlu olduğunu iddia etti.
İsrail’in her akşam roket saldırılarına hedef olduğunu öne süren Lieberman, “İsrail bu durumu hoş göremez, buna bir son vermemiz gerekiyor” ifadesini kullandı.
Ortadoğu’da bugün yaşanan bölünmenin Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar arasında değil, “aşırılık yanlıları” ile “ılımlı güçler” arasında bir bölünme olduğunu iddia eden Lieberman, “Şimdi yapmamız gereken Ortadoğu’da ılımlı güçlerin koalisyonunu kurmak olmalıdır” dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı, Filistin meselesinin ancak tüm bölge sorunlarını kapsayan genel bir çözümle aşılabileceğini, çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
Filistin kökenli Alman sözcü
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ile İsrailli mevkidaşı Lieberman’ın ortak basın toplantısında, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Filistin kökenli Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli’nin görev yapması dikkati çekti.
Basın toplantısını yöneten Chebli, ocak ayında göreve başlamış, Dışişleri Bakanlığı’nın ilk Müslüman sözcü yardımcısı olmuştu.
Ortak basın toplantısı sırasında Dışişleri Sözcüsü Martin Schaefer, toplantıyı kenardan izlemeyi tercih etti.
İsrail Dışişleri Bakanı’nın Berlin ziyareti nedeniyle Dışişleri Bakanlığı çevresinde olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, bina çevresinde keskin nişancıların görev yapması ve özel eğitimli köpeklerle bomba araması yapılması dikkati çekti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |