İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul'un her noktasını denize girilir hale getirmek, İstanbul'un doğasını ve çevresini güzelleştirmek, çevre kirliliğinden kurtarmak istiyorsak, bir miktar daha İSKİ'nin zam yapması gerekiyor'' dedi.
Topbaş, kendisini ziyaret eden Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ı belediyeden uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, '' Bir televizyon kanalında '3. Köprü yolu yapılıyor' haberi çıktı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz'' sorusuna Topbaş, 3. Köprü güzergahının henüz ilan edilmediğini, bugün konuyla ilgili Karayolları Genel Müdürü ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü söyledi.
Topbaş, 3. Köprü'nün startının verildiğini, bu konuyla ilgili ihale aşamasına gelindiğini anımsatarak, ''Hangi güzergah olacağı henüz açıklanmadı ama belirlendiğini söyleyebilirim. Bahsettiğiniz çalışmanın 3. Köprü'yle ilgili olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü bu güzergahın planlara işlenmesi gerekiyor. Bu yapılan, bizim belediyemizin ya da Karayolları Genel Müdürlüğünün yaptığı normal çalışmalardır'' dedi.
Su zammı teklifi
Bir gazetecinin ''İSKİ Genel Müdürü'nün yeni bir su tarifesi teklifiyle ilgili açıklaması var. Zammı ret edecek misiniz?'' şeklindeki soruya Topbaş, teklifi değerlendirecek yerin Büyükşehir Belediye Meclisi olduğunu kaydetti.
Topbaş, ''İSKİ Genel Müdürlüğümüzün talebi şu; barajlarımız doluluk yüzde 90 oranında. Su problemi yok. Ama İstanbul'a atık suların da bir şekilde doğaya döndürülmesi, ileri derecede biyolojik arıtma tesisleriyle kontrol altına alınması gerekiyor. Biz göreve geldiğimizde denize girilebilen 100 kilometrelik sahil bandının, bugün 400 kilometreye kadar ulaştığını biliyoruz'' diye konuştu.
İSKİ'nin ciddi anlamda yatırımlar yaptığını anlatan Topbaş, İstanbul'da artık plajların halka açıldığını, birçok sahilde insanların rahatlıkla denizi kullanabildiğini vurguladı.
Temiz bir çevreyi ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:
''Diğer taraftan İstanbul'un su tedariki için gelecek adına yapılan çalışmalar var. Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Melen Çayı'nın İstanbul Boğazı altında geçişiyle ilgili tünelden geçtik. İkinci hat çalışmalarında da su idaresi olarak başladık. Gelecek adına da bu tedariklerin oluşması gerekiyor. Şu açıdan bakılması gerekmekte; 'Biz mevcut halimizde kalalım, bazı bölgelerdeki kirlilikler devam etsin, dere ıslahlarında yeni yatırımlara girmeyelim, sel baskınları konusunda yeni yatırımlar yapmayalım' dersek, zam yapmayız. Belki de rakamları düşürmeyi düşünebiliriz. 2008 Kasımda gelen zam talebini değerlendirirken bunları söylemiştim. Şu anda İSKİ, denizleri temizlemek, şehri daha sağlıklı hale getirmek, gelecekteki su problemini gidermek adına yatırımlar yapıyor. Bu kaynakları buna dönüştürmekte. Talep de buradan geldi. Gerçekten elektrik artışları, maliyet artışları, İstanbul'un su tedarikinde Melen'den getirdiği suları ciddi enerji sarfiyatı getirmesi nedeniyle maddi sıkıntıdan bahsetmekte ve yeni yatırımlar için kaynağa ihtiyaç olduğunu söylemekte. Tabii ki bunu Meclisimiz değerlendirecek. Yüzde 15'lik taleple müracaat olacağını basın toplantısında bahsetmiş. Meclis kararı bu değerlendirmeyi sonuçlandıracaktır.''
Bu olayın, Büyükşehir Belediye Meclisinde tartışılmasını istediğini ifade eden Topbaş, İSKİ'nin bazı derelerin temizlenmesi için önemli çalışmalar yaptığını anlattı.
Topbaş, Melen projesinin ikinci etabının getirilmesinin ciddi bir maliyet gerektirdiğine de dikkati çekerek, şunları söyledi:
''İSKİ, su problemi olmadığı için mevcut ile devam etmek istediğinde, zamma gerek yok. Ama biz bu şehrin bazı problemlerini çözme, atık suların denizi kirlettiği noktaları çözme adına bir adım atacaksak, böyle bir zam talebini de makul karşılamak, ama bunu tartışmak da gerektiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki Meclisimiz değerlendirmeyi buna göre yapacaktır. Çok hassas bir dönemdeyiz. Bir ekonomik kriz var. Vatandaşın tabii ki geçim şartlarını biliyoruz. 2008 Kasımdaki zam talebini reddettik. Şimdiki talebi Meclisimiz değerlendirecek. Şu anda İstanbul'un her noktasını denize girilir hale getirmek, İstanbul'un doğasını ve çevresini güzelleştirmek, çevre kirliliğinden kurtarmak istiyorsak, bir miktar daha İSKİ'nin zam yapması gerekiyor.''