Et fiyatlarının her keseye uygun olmadığı da hesap edilirse bu noktada demir açısından zengin gıdalara yönelmek mantıklı bir tercih olarak öne çıkıyor.
İşte o demir deposu 14 tane bitkisel besin:
1. Ispanak
Koyu yeşil yapraklı klorofil zengini sebzeler, özellikle de ıspanak bol miktarda demir içerir. Yarım kilo ıspanakta 18 mg demir bulunur. Bu neredeyse 200 gr kırmızı etten daha fazla demir anlamına gelir.
2. Brokoli
Brokoli sadece demir için değil, K vitamini, magnezyum gibi anahtar besinler ve demir emilimini sağlayan C vitamini için de önemli bir besin kaynağı.
3. Yeşil Mercimek
Sadece 200 gr mercimek yaklaşık aynı orandaki kırmızı etten daha fazla demir içerir. Yeşil mercimek lif, potasyum ve protein içerikleri açısından da oldukça zengin bir besin kaynağı. Yeşil mercimekli salatalar, çorbalar tüketilebilir, fazlası poşetlenerek dondurucuda saklanabilir.
4. Kara lahana
Oldukça besleyici bir sebze olan bir tabak kara lahana 3.6 mg demir içeriğine sahip.
5. Çin lahanası
Çin lahanası ister haşlayarak ister soteleyerek tüketilsin, oldukça sağlıklı bir dozda A vitamini ve ek olarak da her tabakta 1.8 mg demir alınmasını sağlar.
6. Fırınlanmış Patates
Büyük bir fırınlanmış patates, neredeyse 100 gr’lık bir tavuktan üç kat daha fazla demir içerir. Fırınlanmış patatesin üzerini yoğurtla soslayıp, haşlanmış brokoli ve eritilmiş peynirle servis ederek lezzetli bir akşam yemeği elde edebilirsin.
7. Susam
Sadece bir yemek kaşığı susam 1.3 mg demir içerir. Ayrıca yemeklerinin tadıyla uyuşturmak da çok kolay. Salatanın üzerine serpiştirdiğin susam çekirdekleri lezzet ve çıtırlık katae veya sosun içine ekleyerek harika tatlar elde edebilirsin.
8. Kaju
Kuru yemişlerin çoğu iyi birer protein kaynağı, fakat kaju ek olarak demir zengini olarak faydalara sahip. Kajunun 85 gramında 2 garama yakın demir içeriği var. Kajuyu birçok besininin yanında tüketebilirsin.
9. Soya Fasülyesi
Bir tabak pişmiş soya fasülyesi 8-9 gram demir içeriğine sahip. Bu baklagiller aynı zamanda mükemmel birer protein kaynağı. Sadece işlenmiş soya ürünleri yerine organiklerini almaya dikkat et.
10. Nohut
Bir kase nohut yaklaşık 4.7 mg demir içerir. Bu bir erkeğin günlük demir ihtiyacının yarısı anlamına gelir. Nohutları hafif zeytinyağıyla kızartarak çıtır bir atıştırmalık hazırlayabilirsin veya domatesle, peynirle ve salatalıkla bir aperatif yemek elde edebilirsin.
11. Bitter Çikolata
Bitter Çikolatanın yararları saymakla bitmiyor. Ayrıca, daha sağlıklı bir cilt ve güçlü dişlere sahip olmak ve anksiyeteyi azaltmak için bitter çikolata tatlı bir demir kaynağı olabilir. Bitter çikolatanın 28 gramı 2 ila 3 mg demir içerir ve bu aynı miktarda dana etinden daha fazladır.
12. Pazı
Bir tabak pazıda 4 mg demir bulunuyor. Bu bir hamburgerden daha fazla demir içerdiği anlamına geliyor. Pazı aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, A, C ve K vitaminleri ile folik asit açısından da zengin bir besindir.
13. Tofu
Soya peyniri olarak da bilinen tofunun 170 gramında, 3 mg demir bulunur. Tofu kullanılarak yapılacak sayısız tarif bulunuyor.
14. Börülce Fasülyesi
Börülce fasülyesi bir tabakta 3-4 mg demir içerir. Ete alternatif olarak börülce fasülyesi kalp dostu ve demir içerikli bir baklagildir. Cebini de düşünmek için kuru börülce almayı tercih etmen yararına olur.
(saglikmuhabiri.com)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |