Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, bilişim uzmanları tarafından internet içeriğinin 24 saat boyunca izlenerek suç unsuru teşkil edeceği düşünülen bilgilerin gri listeye atılacağını söyledi.
Sabah Gazetesi'nin ''Temiz İnternet'' Kampanyası kapsamında Hilton Oteli'nde ''Güvenlik ve Özgürlük Denkleminde İnternet'' konulu panel düzenlendi.
Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Alkan, bilişim suçlarının önlenmesine yönelik kanun tasarısı ile internet içeriğini izleme ve denetleme konusundaki görevlerin Telekomünikasyon Kurumu'na verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Türkiye'de internet düzenlemeleriyle ilgili sürecin başladığını kaydeden Alkan, ''Zararlı içeriklerin tespit edilmesi halinde mevzuatın öngördüğü süreçler gerçekleştirilmiş olacak. Gerek ulusal, gerekse uluslararası anlamda bu alandaki büyük bir boşluk giderilmiş olacak'' dedi.
Amacın, interneti sansürlemek olmadığını ifade eden Alkan, suçun oluşmasını önlemeye yönelik bir altyapı çalışmasının Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde oluşturulmasının hedeflendiğini kaydetti.
Alkan, ''Bilişim uzmanları tarafından internet içeriği sürekli 24 saat boyunca izlenmek ve takip edilmek suretiyle suç unsuru teşkil edeceği düşünülen bilgiler, gri listeye atılacak. Bu gri liste de ilgili hukuk uzmanları tarafından incelenecek. Eğer hukuki anlamda zararlı içerik olduğuna karar verilirse 2 yol gerçekleştirilecek'' diye konuştu.
İçerik ve içerik sağlayıcılarının yurt içinde bulunması durumunda mahkeme kararlarıyla yaptırımların gerçekleştirileceğini kaydeden Alkan, içerik sağlayıcılarının yurt dışında bulunması durumunda ise bloklama yoluna gitmek yoluyla zararlı içeriklerin önleneceğini bildirdi.
İçerik sağlayıcılarının büyük çoğunluğunun yurt dışında olmasının Türkiye için önemine işaret eden Alkan, Türkçe içeriğin arttırılması için gerekli tedbirlerin alınmasının da önemli olduğunu söyledi. Alkan, ''Ancak bu şekilde internetin, kontrol edilebilir, denetlenebilir ve internet içerisindeki veriler, faydalı, verimli, ekonomik değer veren hale getirilebilir olduğunu düşünüyorum'' dedi.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, bilişim suçlarıyla ilgili yasa taslağının halen Başbakanlık'ta bulunduğunu belirtti.
Bilişim suçları taslağı ile temiz internet girişiminin birbirinin aynı olmadığını dile getiren Köylü, bilişim suçları konusunda kapsamlı yasa taslağı üzerindeki çalışmaların uzun sürmesinden dolayı özellikle çocukların internetin zararlarından korunmasını içeren birkaç maddelik ayrı bir tasarının meclis gündemine getirildiğini söyledi.
Tasarının Adalet Komisyonu'nda geldiğini anımsatan Köylü, tasarının çocukları internetin bu zararlı suçlarından korumak düşüncesini temel aldığını ifade etti. Köylü, ''Çocukları bundan korumak için böyle bir tasarı hazırlandı ve bu tasarı önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Alt komisyonda şekillendirildi, bir sonraki hafta da Meclis Genel Kurulu'na indirilecektir'' diye konuştu.
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak ise Milli Piyango İdaresi'nin şans oyunlarını düzenlerken toplumun geleneklerine saygı gösterdiğini belirterek, özellikle yasa dışı oyunlarda Milli Piyango'ya da düzenleme yetkisi verilmesini istedi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları Şube Müdürü Ömer Tekeli de, illerde bilişim suçları büro amirliği teşkilatlarının kurulduğunu hatırlatarak, ''Geçen yıl 224 tane bilişim suçlarıyla ilgili operasyon yapılmış durumda'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...