İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, 12 Haziran'da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde yaptığı gibi bugün de parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda, Türkiye'de son dönem yaşanan Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve Türkiye-AB ilişkilerini ele alan bir konuşma yaptı.
Bonino, mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile pek çok kez görüştüğünü aktararak, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin ılımlı ve ortak bir çözüm bulunması konusunda çağrıda bulunduğunu söyledi.
Lüksemburg'da pazartesi günü AB Dışişleri Bakanları Konseyi'nde diğer mevkidaşlarıyla görüştüğünü dile getiren Bonino, AB'nin Türkiye'deki gelişmelere refleks olarak tepki vermemesi gerektiğini belirterek, "Diyalog yolu böylece açık kaldı, aynı bizim savunduğumuz gibi. 22. faslın açılması önemlidir çünkü bazı Avrupa ülkeleri buna başta karşı çıkıyordu" ifadelerini kullandı.
"Avrupa Birliği'ne katılım süreci, aday ülkelerde her zaman demokratik reformları artırmak için güçlü bir yol olduğu kanıtlanmıştır" diyen İtalyan diplomasisinin bir numarası, "Avrupa'nın entegrasyon hedefi zayıfladığından bu yana, Türkiye'deki reformlar da yavaşladı. Bu tesadüf değil. Eğer Avrupa, Türkiye'nin demokrasi ve reform yolunu etkilemek istiyorsa, müzakereler dondurulmamalı" diye konuştu.
22. faslın açılmasının Türk halkı ile AB'nin çıkarları için stratejik bir karar olduğunun altını çizen Bonino, "Amacımız açıktır; kademeli olarak tam demokratik Türkiye'yi Avrupa'ya entegre etmek" şeklinde konuştu.
Lüksemburg'da verilen 22. faslın müzakerelere açılma kararının olumlu bir işaret olduğunu ifade eden Bonino, "Gerçeği dürüst biçimde söylemeliyiz ki, son olaylardan önce farklı nedenlerden ötürü müzakereler bir süredir durmuş vaziyetteydi. Sadece 22. fasıl değil, adalet ve temel haklara saygıyı içeren 23 ve 24 . faslı açmalıydık. Eğer bu fasıllar daha önceden açılsaydı, Türk hükümetinin politikasını etkileyen en iyi yol olurdu ve Türkiye'de bu haklar için gösteri yapanlara bir yakınlık işareti verilmiş olurdu" ifadelerini kullandı.
Türkiye, demokratik kökleri olan bir ülke
Birçok kez "Taksim, Tahrir değildir" dediğini anımsatan Bonino, şunları kaydetti:
"Türkiye, demokratik kökleri olan bir ülke. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve partisi, 3 kez üst üste seçim kazandı. Vatandaşların girişimi, AK Parti'nin son uygulamalarına katılmayanların işi. Siyaset otoritelerinin dediği gibi ülkede bir de azınlık olacaktır. Demokrasi, sadece seçimleri kazanmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda vatandaşların sesine kulak vermek ve çeşitli bileşenlerinin görüşlerini korumak anlamına gelir. Azınlıktakilerin haklarının korunması aslında Türkiye dahil tüm ülkelerde, demokratik gerçek bir testtir."
Bonino, İslam ve demokrasiyi birleştirme yeteneğini gösteren, çarpıcı ekonomik başarılar elde eden Türk modeline İtalya'nın güvenle baktığını dile getirerek, Erdoğan hükümetinin Kürt sorununda önemli ve anlamlı sonuçlara ulaştığına dikkati çekti.
"Birkaç hafta öncesine kadar, Türkiye takip edilecek bir modelken, şimdi onun için karamsarlığa teslim olmamalıyız" diyen Bonino, İtalya'nın sosyal ve kültürel yapısıyla karışık ülkeleri anlama kapasitesine sahip olduğunu söyledi.
İtalya, Türkiye'nin gerçek dostudur
Türkiye'nin, İtalya'nın stratejik partneri olduğunu, 1000 kadar İtalyan işletmesinin bu ülkede faaliyet gösterdiğine işaret eden Bakan, sözlerini şöyle tamamladı:
"İtalya, Türkiye'nin gerçek dostudur. Türkiye ki, benim kalbimde her zaman ayrı bir yeri vardır. Ama gerçek dostlar, sorumlulukları yerine getirmeyi samimice konuşabilmelidir. Biz, İtalyan hükümeti olarak Türkiye'ye ahlak dersi verme niyetinde değil, Türkiye'deki çeşitli yaklaşımları uzlaştırmak ve reform yolunda devam etmesini sağlayacak şekilde yardım etmek istiyoruz. Umarım, Türk hükümeti, bizim diyalog konusundaki samimi girişimimizi hoş bir şekilde karşılamayı bilir."
Öte yandan, Senato'daki konuşmasının ardından bir radyo kanalının programına katılan Bonino, Suriye'de nisan ayının başından bu yana haber alamadıkları gazeteci Domenico Quirico'nun halen yaşadığını ve durumuna ilişkin iyi haberler geldiğini bildirdi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...