Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıkları hızla artıyor. Teknoloji ve tıp ilerledikçe insanların ölüm nedenleri kolayca belirlenebiliyor. Peki kalp hastalığı için önemli risk faktörleri nelerdir?
HowStuffWorks isimli internet sitesinde yer alan habere göre, meydana gelen her 10 ölümden 3'ü kalp rahatsızlıklarından kaynaklanıyor. Kalp hastalıklarından biri de koroner damar hastalığıdır. Damarlar daralınca veya tıkandığında kalbiniz işini yapmak için ihtiyacı olan yakıtı elde edemiyor. Bu durum göğüste sıkışma hissiyle kendini gösteren kalp spazmına yol açabilir ve hatta kalp kriziyle sonuçlanabilir.
Kalp yetmezliği de kalp hastalığının bir şeklidir. Kalp yetmezliği kalbin kanı pompalama yeteneğinin kaybolması yani dokulara yeterli kan ve oksijenin gitmemesi durumudur. Kalp yetmezliği bitkinlik ya da nefes darlığı hissine yol açar.
Aritmi (ritm bozukluğu) de kalp hastalığının başka bir türüdür. Hasta kalp çarpıntı yapmaya ya da hızlı atmaya başlar.
Kalp hastalığı oluşma riskini etkileyen 5 önemli faktör şöyledir:
1. Yaşam tarzı: Kalp hastalığını uygulayacağınız yaşam tarzınızla önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmaya çalışın. Sigara kan basıncını artırır ve kalp dokularına zarar verir. Aşırı kilo da kalp hastalığı için büyük bir teşvik edici faktördür. Bu nedenle az yağlı yemekler yemeli ve haftada 4 kez en az yarım saat egzersiz yapmalısınız. Egzersiz yapmazsanız ve iyi beslenmezseniz kan dolaşımınızdaki kötü kolesterol artar. Yüksek kan basıncı da kalbi zorlar, ancak egzersiz, az tuzlu bir diyet ve ilaçlar yardımcı olabilir. Stres de kalbiniz için iyi değildir.
2. Yaş: Kalbiniz durana kadar ortalama olar 3,3 milyar kez atıyor. Normal yaşlanma sürecine ek olarak, yüksek kan basıncı ve egzersiz noksanlığı gibi diğer faktörler yıllar geçtikçe kalp hastalığı oluşumunda rol oynuyor. Birçok istatistiğe göre, kalp hastalığı ölümlerinin yüzde 83'ünü 65 yaş ve üstü insanların oluşturduğu belirtiliyor.
3. Şeker hastalığı: Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. Aynı zamanda kalp hastalığının destekleyicisidir. Şeker hastalarının kalp krizi geçirme ihtimallerinin 5 kat daha fazla olduğu belirledi. Şeker hastalığı, böbrekler başta olmak üzere vücudun birçok parçasını etkiliyor. Damarların iç kaplaması zaten şeker ve lipidler gibi kan dolaşımındaki ürünler tarafından aşındırılıyor. Şeker hastalarının kanındaki aşırı şeker daha fazla yıpranma ve yırtılmaya yol açıyor.
4. Cinsiyet: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)'ye göre, erkekler ilk kalp krizlerini geçirdiklerinde ortalama 66 yaşında oluyor. Kadınlarda ise koroner kalp hastalığı, erkeklere göre yaklaşık 10 yıl sonra görülmeye başlıyor.
5. Genetik: Kalıtım bilimi, gelecekte kalp hastalığına yakalanma olasılığınızı belirlemede büyük rol oynuyor. Yakın akrabalarınızda kalp krizi varsa, siz de daha fazla risk altında oluyorsunuz. Eğer babanız ya da erkek kardeşiniz 45 ya da anneniz veya ablanız 55 yaşından önce bir kez kalp krizi geçirdiyse, siz de özellikle kaygı duymalısınız. Genleriniz sizi kalp hastalığı için daha yatkın yapabilir. Ayrıca genler obezite, yüksek kan basıncı ya da yüksek kolesterol gibi faktörlere karşı da eğilimli yapabiliyor.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...