Kızılay'ın 6 Şubat depremlerinin ardından depremzedelere çadır satması tepkilere neden olmuştu. Kamuoyunda en çok tepki çeken iddia ise Kızılay'ın ihaleyle kan sattığı iddiası oldu. Bu durum kurum yöneticilerine yönelik ciddi tepkilere neden oldu.
Tüm bu yaşanan spekülasyonlar kan bağışlarını etkiledi. Ramazan aylarında zaten düşüşe geçen kan bağışı sayısı, yaşanan tartışmaların ardından dibi gördü.
Kızılay 6 Nisan’da ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü duyurdu ve vatandaşları kan bağışı yapmaya çağırdı. Kan tedarikinde ciddi sorunların yaşandığını söyleyen sağlık profesyonelleri, Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesi gerektiğini söylüyor.
KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?
Kızılay’ın çağrısı üzerine harekete geçen bazı vatandaşlar, kan vermenin orucu bozup bozmayacağı konusunu merak ediyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:
“Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), ‘Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.’ (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).
Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi ‘Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır’ şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.”
RAMAZAN AYINDA KAN VERİRKEN DİKKAT!
Ancak, uzman doktor Prof. Dr. Barış Malbora, Ramazan ayında oruç tutan, yani aç ve susuz bir kişinin sağlığı elverse bile bu dönemde kan bağışçısı olmasının tıbben uygun olmadığını dile getiriyor.
Malbora, Ramazan ayında kan bağışı yapılabilmesi için çözüm önerilerini şöyle sıralıyor:
"Hepimizin malumu tüm İslam aleminin kutsal ayı Ramazan. Bu ayda tüm Müslüman toplumlarında sağlığı elveren birçok kişi dini vecibelerinin bir parçası olarak oruç tutmaktadır. Oruç tutan, yani aç ve susuz bir kişinin sağlığı elverse bile bu dönemde kan bağışçısı olması tıbben uygun değildir. Bu nedenle, bu kutsal günlerde biz hekimler ve tedavi süreci devam etme zorunluluğu olan lösemi, kanser, Akdeniz anemisi (talasemi), kemik iliği yetmezliği hastaları, kemik iliği nakli olmuş kişiler ve büyük cerrahi girişimler geçirmesi gereken hastalar çok zorlanmaktadır.
Hemen tüm hastaneler Ramazan ayında kan bağışı konusunda gönüllülerimizin kan verme sürecini kolaylaştırmak için iş akışlarında önemli değişiklikler yaparlar. Normal günlerde sadece mesai saatlerinde kan bağışı kabulü yapılırken Ramazan ayında bu süreç iftar sonrasına taşınır. Bu nedenle biz sağlıklı kan bağışçısı gönüllülerinde bu sağlık zincirini devam ettirmek esas olmalıdır. Yani oruç tutmak kan bağışçısı olmaya asla engel değildir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...