Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir, şeker hastalarında karşılaşılan göz problemleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Diyabet hastalarının göz muayenelerini kesinlikle aksatmamaları gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Demir, "Tedavisi mümkünken, zamanında tedavi yapılması önemlidir. Görme bulanıklığı, gün içinde değişen görme kayıpları, iki göz arasında görme farklılığı ve önceden gördüğü netliği artık göremiyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır" diye konuştu.
PANDEMİ ALIŞKANLIKLARI DA DEĞİŞTİRDİ
Göz tedavilerinden olumlu yanıt alabilmenin yolunun, tedaviden sonra şeker ve tansiyonu kontrol altında tutabilmek olduğunu belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizde giderek artan şeker hastalığı ve buna bağlı göz problemleriyle daha sık karşılaşmaktayız. Bunun sebebi özellikle pandeminin de tetiklediği sedanter yaşam ve fast food alışkanlığı olarak açıklanabilir.
Bunun neticesinde de ciddi görme problemleri ile karşılaşıyoruz. Hastalık kandaki şeker düzeyinin artmasına bağlı olarak, damar duvarlarının zedelenmesi ile karakterizedir. Göze ait görme ile ilgili problemler, hastalığın erken dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Birçok hastamız hastalığın farkına varmadan görme kaybı ile bizlere gelmektedir.
“KALICI AHSARA NEDEN OLUR”
O nedenle dahiliye ve endokrin doktorlarına gitmelerini, hem de göz doktorlarına zamanında gelmelerini önemli rica ediyoruz. Yani zamanında ve tedavisi mümkünken tedavilerinin yapılması önemlidir. Zamanında muayene ve görmede bulanıklık, gün içinde değişen görme kayıpları ve eskiden gördüğü netliği artık göremiyor ise veya iki gözün görmesinde farklılıklar hissediliyor ise zaman kaybetmeden doktora başvuru yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Erken dönemde alınan önlemlerin, tedavide olumlu sonuçlar gösterdiğini söyleyen Doç Dr. Demir, "Kandaki şeker, su borularında gezen kireç gibidir. Nasıl ki kireç zamanla kalıcı hasar vererek su borularını çürütüyor ise kandaki şeker de damar duvarlarında kalıcı hasara neden olur. Damar duvarından yağ ve kan sızmaya başlar. Erken dönemde damar duvarını kuvvetlendirecek önlemler alınmazsa kalıcı görme ve sinir kaybına yol açan sorunlar ortaya çıkar.
"KALICI GÖRME KAYBINI ÖNLEYEBİLİRSİNİZ"
Hastaların erken dönemde görme kaybı görme bulanıklığı ve netlik azalması şeklinde ilerleyen aşamalarda kalıcı körlüğe kadar gitmektedir. Ülkemizdeki kalıcı körlüğün en büyük sebeplerinden bir tanesi şeker hastalığıdır. 20 yıl ve üzerindeki şeker hastalarının büyük bir kısmında göze ait problemler vardır. Bu hastaların birçoğunda bu hasar maalesef geri döndürülemez aşamaya ulaşmaktadır."
Erken ve vaktinde göz muayenesinin önemine dikkat çeken Dr. Demir "Kalıcı görme kaybını erken göz kontrolleri ile önleyebilirsiniz" uyarısında bulundu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |