İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 11 Ocak’ta başlanacak doz yoğunluk ayarlı radyoterapiyle (IMRT), sağlıklı dokulara radyasyon uygulamasının engellenmesinin yanı sıra tedavi maliyetleri de düşecek.
IŞINLAR KONTROL EDİLECEK
IMRT'ye ilişkin bilgi veren Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülyüz Atkovar, Türkiye'de bu teknolojinin kullanılacağı ilk merkezin de Cerrahpaşa olacağını ifade etti. Prof. Dr. Atkovar, ''Bu gelişmeyle hastalarımıza daha kaliteli hizmet verebileceğiz. Ayrıca komplikasyon riskini en aşağıya çekebileceğiz. Dolayısıyla hastaların yaşam kaliteleri artacak'' dedi. Radyasyon Onkolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Koca da yeni jenerasyon radyoterapi aletlerindeki temel mantığın sağlam dokuları korumak olduğunu, bunun için sağlam dokuların nerede yerleştiğinin bilinmesi ve dokuların ne oranda ışın aldığının kontrol edilebilmesi gerektiğini söyledi.
IMRT yönteminde, hastadaki kanserli bölgeye yine aynı doz ışının verildiğini ifade eden Prof. Dr. Koca ''Ama sağlam dokulara uygulanan dozu aşağı çekebiliyoruz bu yöntemle. Sağlam dokunun kaç santimetrede ne kadar ışın aldığını biliyoruz. Komplikasyon çıkma olasılıklarını hesaplayabiliyoruz. Eğer bu oran yüksekse o tedaviden vazgeçiyoruz. Tedavi şeklini yenileyebiliyoruz. Ayrıca ışın verilmesi esnasında hangi noktaya ne kadar ışın verildiğini aynı anda kontrol edebiliyoruz, yani ışını doğru yere verdiğimizi görüyoruz'' dedi. Koca, tek bir kür süresinin de 30 dakikadan 15-5 dakikaya kadar indiğini anlattı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...