İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 102 atı İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne verdi. İl Tarım Müdürlüğü de o atlara önce bakım yaptı. Ardından çeşitli illere hibe etti. 120 at ise Adalar'daki ahırlarda kalmaya devam etti. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı belediyeye tepki göstererek geriye kalan 978 atın akıbetini sordu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayıp atlarla ilgili olarak, kaybolmadan önce atlara Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çip taktığını ve Bakanlığın hayvanları takip etmeyi ihmal ettiğini öne sürdü.
TAKILAN ÇİPLER KONUSUNDA AÇIKLAMA
Bu iddiaların ardından İstanbul Valliliği Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden bir açıklama geldi.
Açıklamada, 2011 yılından itibaren Adalar'daki tüm atlara çip takıldığı, uygulanan yöntemin sadece atların “tanımlama numarasından” ibaret olduğu belirtildi. "Bu çiplerin uzaktan veya uydudan izlenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Çip okuyucular, atların boynuna yaklaştırıldığında okunmaktadır. Dolayısıyla Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin atların yerini bilmelerine imkan yoktur." denildi.
SORUMLULUK KİMDE?
Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasında, sahiplendirilmiş atların “denetim ve kontrolünün iddia edildiği gibi Tarım Orman Müdürlükleri yetkisinde olmadığı da vurgulanarak, sorumluluğun büyükşehir belediyesi ile atları sahiplenen kurum ve kişilerde olduğu kaydedildi.
NE OLMUŞTU?
Adalar'daki fayton geleneği ve atların zor şartlar altında çalıştırılması her dönem tartışılan konulardan biri oldu.
Tartışmalar üzerine konuyu gündemine alan eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, 9 Ocak 2019'da yaptığı konuşmada, Adalar'da elektrikli faytonların devreye alınması konusuna vurgu yaparak, "Artık bu çağda, Adalar'da atlı fayton sistemi yürümüyor. Oradaki işletmecilerimiz de sıkıntıda. Yazın iki ay çalışan bir sistemle 12 ay, o atlara bakma imkanı ve ihtimali yok. Problem sadece ahır değil. Dolayısıyla o sistemi tamamıyla değiştirme üzerine kafa yoruyoruz. Adalar'daki fayton sistemini değiştirme üzerine çalışıyoruz. Bu sorunu Bakanlık, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve emniyet olarak bir çözüme kavuşturmuş olacağız." değerlendirmelerinde bulundu.
Atların durumu, 2019'daki mahalli idareler seçimlerinde İBB Başkan adayları Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım'ın da söylem ve ziyaretlerinde gündeme gelen konulardan biriydi.
TBMM Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu ise 3 Temmuz 2019'da Adalar'da ve Pendik'te faytonlara sürülen atların durumuna ilişkin incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ve üyeler bu kapsamda Adalar'da inceleme yaparken, yetkililerden bilgi aldı.
RUAM HASTALIĞI GÖRÜLDÜ
Hayvan hakları savunucuları, 12 Temmuz 2019'da Saraçhane'deki İBB önünde toplanarak eylem başlattı.
Protestocu grup, "Faytona binme" ve "Atların çığlıklarını duy artık" yazılı dövizler taşırken, Adalar'da atlı faytonların kullanılmasına son verilmesini istedi.
Atların geleceğine ilişkin vatandaşların endişeleri 19 Aralık 2019'da yaşanan farklı bir gelişmeyle daha da arttı. Söz konusu tarihte Adalar Kaymakamlığı, ruam hastalığı nedeniyle 81 atın itlaf edildiğini, karantina kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu bildirdi.
Hastalığın tespit edildiği günün ertesinde İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, atların ruam hastalığı test sürecinin tamamlanabilmesi için faytonlara at koşulmasının 3 ay süreyle durdurulduğunu duyurdu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |