Gerçi AKP için fark etmiyor, çünkü kendi kitlesi nasıl olsa “bir önceki neymiş” diye merak etmediği gibi, biri gerçeği söylese bile zaten aldırmıyor.
Oysa kabul edilen kalkınma planı hem kendisi facia olduğu gibi, bir de ortaya konan hedefler AKP iktidarının başarısızlığının tescili ve itirafı niteliğinde.
Dün yazılarımı hazırlarken İlhan Kesici'nin art arda attığı tweetler dikkatimi çekti.
Kesici, geçen perşembe günü Meclis'te planla ilgili partisinin görüşlerini anlatırken, yaptığı konuşmayı herkesin anlayabileceği biçimde cümlelere dökerek Twitter'da paylaşmış.
Bunun üzerine İlhan Kesici'yi aradım.
Kesici, perşembe günü konuşmasını tamamlarken “İşte” demiş ve “Bu plana yansıyan rakamlar böyle. Ey milletvekilleri, duyduk duymadık demeyin, durum budur ve çok ciddi bir durumdur” diye devam etmiş.
CHP milletvekili “Bunun için ‘Geldi geçti' diye bakmayın sakın. Bunlar yakın gelecekte Türkiye'yi yakar, bize korkunç bir kış yaşatır” dedikten sonra önerisini şöyle dile getirmiş;
“Bunun üstesinden AKP Grubu gelemez. Bunun üstesinden gelebilmek için hem yurt içinde, hem de dışında ekonomik aktörlere çok büyük bir güven vermek gerek. Bunun için büyük bir siyasi kucaklaşmaya ihtiyaç var.”
Kesici'nin 30 dakikalık konuşmasından oluşturduğu tweet cümlelerini aynen size de aktarmak istiyorum;
– 10. Kalkınma Planı, 2018 yılı için:
Milli Gelir
Hedef: 1285 milyar dolar
Gerçekleşme: 784 milyar dolar
Kişi başı milli gelir:
Hedef: 15.996 dolar
Gerçekleşme: 9.632 dolar
İhracat:
Hedef: 277 milyar dolar
Gerçekleşme: 168 milyar dolar
Genç işsizlik:
Hedef: Yüzde 13.5
Gerçekleşme: Yüzde 24.5
Enflasyon: Yüzde 4.8 e karşı yüzde 20.3
– 10. Kalkınma Planı'nın planın son yılı olan 2018 için verdiği dolar kuru hedefi : 1.97
Gerçekleşme: 4.72
Biraz daha espri:
Beş sene sonrası için 1.97'lik bir dolar kuru hedeflenirken TBMM'de Plan'ın kabul edildiği saatlerde (1 Temmuz 2013) dolar kaç TL imiş:
El cevap: 1.92
– Ekonomi yönetimlerinde şu iki şey çok önemlidir. Bilinmelidir ki:
1. Ekonomi yönetiminde sihir yoktur, sihirbaz yoktur.
2. En önemli tehlike, ekonomide artık kötü günlerin geride kaldığını düşünmek ve tedbirlerde rahatlamaya başlamaktır.
– 2013 yılında dünyanın en kırılgan beş ülkesi:
1. Brezilya
2. Hindistan,
3. Endonezya
4. G. Afrika
5. TÜRKİYE
2017 yılında:
1. TÜRKİYE
2. Arjantin
3. Pakistan
4. Mısır
5. Katar
Bunun en önemli sebebi ne: 16 yılda verdiğimiz tam 1 trilyon dolarlık dış ticaret açığımız.
– 2013 yılında ilan edilen “Capital-Freeze Index” “Yükselen piyasa ekonomilerine giden uluslararası sermaye hareketlerinde ciddi bir yavaşlama görülürse bundan en çok etkilenecek ülkeler” içerisinde Türkiye en kötü Venezuela'nınhemen altında yer alıyordu. Durum hâlâ çok ciddidir.
– Bize benzeyen devletler için en büyük tehlike ‘dış borç-faiz'sarmalına düşmektir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun çökmesinin en önemli sebebi de budur. 1881 yılında kurulan “Düyun-u Umumiye İdaresi” de bu sebepledir. Devlet yöneticilerinin en başta bilmeleri gereken husus da budur.
– Türkiye ekonomisinin “faiz” diye çok önemli bir derdi vardır. 2003-2018, 16 yılda faize ödediğimiz rakam tam 546 milyar dolar eşdeğeridir. Sadece dış borca ödediğimiz faiz 156 milyar dolardır. Bu artık sürdürülebilir olmaktan da çıkmak üzeredir. Aman ha aman, dikkat.
– AK Parti dönemi ekonomideki en temel yanlışlık döviz kuru politikasındaki yanlışlıktır.
– 2003-2008 dönemi yıllık ortalama dolar kuru artışı 0'dır.
Bu oran 2009-2013 dönemi için
Yüzde 8.0;
2014-2018 için
Yüzde 20.0'dir.
Bir trilyon dolar dış ticaret açığına en önemli sebep budur.
– 2003-2008, yıllık ortalama dolar kuru artışı 0. Lüks ithalat cenneti. Her türlü akıllı hurmaları bu dönemde yedik. Afiyet oldu. Ama bu ekonomik bir Halil İbrahim bereketi değildi. O hurmalar bir sindirim sürecinden sonra son yıllarda çıkmaya başladı. Şimdi de çok tırmalıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...