Bir zamanlar Batı Karadeniz Bölgesi'nin önemli tarım ürünü olan ketenin liflerinden hazırlanan elpek bezleri, gelişen tekstil teknolojisine karşın el dokumasının yaşatılan en önemli örnekleri arasında yer alıyor.
Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında yer alan dokumacılığın yüzyıllardır yapıldığı ilçede, elpek bezlerinden yapılan masa örtüsü, şal ve perde gibi çok sayıda ürün de talep ediliyor.
El sanatı ustalarının her geçen gün azalması nedeniyle Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca "Yöresel Değerler Mali Destek Programı" kapsamında hayata geçirilen projeyle, elpek bezinin korunması, sonraki kuşaklara aktarılması, buna bağlı olarak turizm potansiyelinin yükseltilmesi ve bölge ekonomisinin çeşitlendirilmesi amaçlanıyor.
Elpek bezine yeni ustalar kazandırılması projesi kapsamında 14 kadına özel hazırlanan 7 dokuma tezgahında eğitim veriliyor.
Kurs eğitmeni Nilgün Efes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayında başladıkları kursun haftada 3 gün devam ettiğini, makine mühendisinden ev hanımına kadar farklı yaş ve meslekten kursiyerlerinin olduğunu söyledi.
"Türkiye'ye tanıtılacak"
Kursiyerlerin evlerine yaptırabilecekleri küçük bir tezgahla elpek bezi dokumacılığından önemli gelir elde edebileceğine vurgu yapan Efes, "Bir araya gelip 3-5 tezgahlı bir atölye de kurabilirler. Elpek bezi için her dokumacının bir tasarımcı olduğunu düşünüyorum. Devamlı yeni fikirler, yeni modeller gelişiyor. Bu el sanatının yaşatılması açısından yeni ustalar çok önemli." diye konuştu.
Efes, kursiyerlere dokuma, desen verme gibi ne gerekiyorsa öğrettiklerini vurgulayarak, "Onlar da çok hevesliler, canla başla çabalıyorlar. Mayıs ayında kursumuz bitecek. Ardından ürünlerimizi halkla buluşturacağız. Yüzyıllardır keten liflerinden dokunan elpek bezinin tanıtımını sağlamak için 'Zonguldak Kültür Tır'ı projesiyle ürünlerimiz Türkiye'nin çok sayıda ilinde sergilenecek." ifadesini kullandı.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...